Platformă de vânzări: Preţul mediu de vânzare al maşinilor second hand în România a crescut la peste 12.800 de euro, în acest an, cu 17% mai mare decât anul trecut

trafic-bucuresti-masini_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin_Cirstoveanu

Preţul mediu de vânzare al maşinilor second hand a crescut, în acest an, cu 17% în România, comparativ cu situaţia din 2022, la peste 12.800 de euro, arată o analiză de piaţă publicată de o platforma de vânzări online

Potrivit datelor centralizate de Instant.ro, Volkswagen, BMW, Audi, Renault şi Mercedes, urmate de Ford şi Skoda sunt mărcile de maşini rulate preferate de români, iar, spre deosebire de anii trecuţi, în 2023, a crescut interesul cumpărătorilor pentru motorizările pe benzină, în defavoarea celor diesel.

Totodată, în perioada mai – iunie, din volumul total de maşini tranzacţionate şi înmatriculate, două treimi (45.000 de autoturisme) au aparţinut segmentului de maşini rulate, în scădere de la 73%, cât se înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Estimările analizate de specialişti, care au luat în calcul 645.000 de autoturisme rulate, produse în intervalul 2010 – 2023 şi listate cu intenţie de vânzare în ultimii cinci ani, relevă faptul că românii schimbă maşina cel mai frecvent în intervalul 150.000 – 200.000 de kilometri parcurşi.

În plus, tot mai mulţi români care optează pentru achiziţia unei maşini rulate se îndreaptă către SUV-uri (Sport Utility Vehicle). În topul preferinţelor se află Ford Kuga şi Audi Q5, iar, în ceea ce priveşte modelele Dacia, acestea sunt preferate cu precădere atunci când vine vorba despre achiziţia unei maşini noi.

Pe segmentul second hand, Dacia Duster se vinde mai bine, în comparaţie cu Dacia Logan, în timp ce modelele SUV de la Hyundai (Tucson şi Santa Fe) şi Toyota RAV 4 au prins avans faţă de berlinele vândute de aceleaşi mărci, precum i20, i30, respectiv Avensis şi Corolla.

“În achiziţia unui autoturism rulat, românii pun accent pe siguranţa maşinii, pe tehnologie, fiabilitate şi prestigiul mărcii. Iar în contextul preţurilor volatile la carburanţi, consumul urban devine un factor tot mai important”, se arată în analiza citată.

Platforma Instant.ro permite vânzarea şi cumpărarea rapidă de autoturisme rulate, pe baza preţului corect calculat aproape instantaneu şi propus de softul de inteligenţă artificială. Instant.ro oferă un plus de încredere întregului proces de tranzacţionare de maşini, algoritmii de inteligenţă artificială propunând preţul corect cu o acurateţe de 96%.

Pe platformă sunt listate aproape 1.800 de maşini, fiind încheiate parteneriate cu mai mulţi dealeri auto, între care Ţiriac Auto Rulate şi Automobile Bavaria.

Sursa foto: Inquam Photos/ Sabin_Cirstoveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *