Precizări de la Ministerul Educației, pentru tăierile și „ajustările” PNRR: Sunt modificări raportate la nevoia reală din teritoriu, pe baza unor analize de nevoi recente

Redacția sept. 11, 2023 0 comentarii
Sursa: Unsplash

Ministerul Educației reacționează după ce Edupedu.ro a publicat luni dimineața planurle instituției de a reduce mai multe obiective și jaloane din PNRR sau a modifica altele. Reprezentanții ME au publicat un comunicat de presă cu precizări, în care susțin că toate schimbările ar fi făcute pe baza reevaluării nevoilor reale din școli, din acest an, care s-ar fi schimbat de la momentl estimărilor și planificărilor cuprinse în documentul inițial PNRR.

Reacția despre schimbările importante în politica de finanțare a reformelor cuprinse în Plan vine în scris, pe pagina de internet a instituției, după ce în niciunul dintre discursurile publice pe tema PNRR ale ministrei Educației, Ligia Deca, aceasta nu a pomenit despre vreo asemenea intenție, deși în ultima perioadă a avut multiple ocazii să facă asta. Inclusiv în discursul de început de an școlar, de la debutul cursurilor pentru elevi, aceasta a evitat să facă orice referire la tăierile planificate. Este vorba despre bani pentru școli și pentru reformarea sistemului de învățământ, bani atrași și aprobați dea, din fonduri europene, prin programul NextGeneration EU al Comisie Europene.

Edupedu.ro a publicat luni dimineață o analiză care arată că peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern către Comisia Europeană. Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan, iar reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani.

Ministerul Educației confirmă toate aceste date și explică motivele pentru care au cerut asemenea ajustări, unele fiind interpretate drept „erori materiale”, altele „de natură obiectivă”.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *