Premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă vor fi majorate salariul minim și pensiile de la 1 ianuarie, cum propune PSD: Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pe anul 2023

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul liberal Nicolae Ciucă a declarat miercuri că nu au fost discutate în coaliția de guvernare măsurile anunțate de ministrul Muncii Marius Budăi, privind majorarea salariului minim la 3.000 lei și creșterea pensiilor cu un impact bugetar de 11 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2023.

„Nu am discutat încă în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pe anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu”, a răspuns Ciucă, întrebat dacă vor fi majorate pensiile și salariile așa cum a anunțat PSD, de la 1ianuarie 2023.

Reamintim că ministrul social-democrat al Muncii Marius Budăi a declarat că PSD propune ca salariul minim brut să crească de anul viitor la 3.000 lei, de la 2.550 lei în prezent, pensia minimă să se majoreze de la 1.000 lei la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie să crească de la 1.586 lei la 1.745 lei.

Ciucă a subliniat că astfel de măsuri trebuie discutate în Consiliul Național Tripartit, în coaliție și în Guvern.

„Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaște bine ce scrie în fișa postului Guvernului, cred că și în fișa postului ministrului Muncii. Atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin pe ce privește majorarea pensiilor și salariilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit, plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliției și Guvernului”, a spus el.

El a afirmat că va exista avea o abordare la nivelul Guvernului. „Este vorba de responsabilitate, oamenii așteaptă de la noi să știe că Guvernul este în măsură să ia decizii reale și nu vorbe. Aici discutăm despre ce facem, nu despre ce vorbim”, a precizat el.

Întrebat de impactul bugetar de 11 miliarde lei pentru creșterea pensiilor și dacă aceasta este o sumă sustenabilă, Ciucă a răspuns: „Atâta timp cât nu avem proiecția bugetară pentru 2023 și tot în acest timp în care în acest moment ministerul Muncii condus de Marius Budăi își desfășoară activ grupurile de lucru prin care avem sarcină asumată prin PNRR să elimimăn inechitățile din legea salarizării și pensiilor… În momentul în care vom finaliza toate aceste măsuri, trebuie să ne gândim la celelalte măsuri pentru pensii și salarii”, a precizat premierul.

Președintele PNL a precizat că „este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte” și a numit măsurile „un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii”.

Alte declarații relevante

Despre energie: Am primit toate datele. La guvern se desfășoară un grup de lucru pentru forma finală a ordonanței, mâine va fi făcută publică. PNL susține plafonarea prețului la energie și vom merge pe valorile din ordonanța 27. Susținem supraimpozitarea pe tot lanțul, fiind incluși traderii și jucătorii din piață. Impozitarea poate fi și de 100%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *