Deși prețurile alimentelor sunt mai mici în unele țări decât în UE în ansamblu, gospodăriile din aceste țări cheltuiesc adesea o parte mai mare din bugetul lor pe alimente. Alimentele reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli ale gospodăriilor din Europa, reprezentând în medie aproximativ 11,9 % din cheltuielile din UE și ajungând până la 20 % în țări precum România, scrie Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Prețurile alimentelor variază, de asemenea, foarte mult în Europa. Indicele Eurostat al nivelului prețurilor alimentelor oferă o bază utilă de comparație. Dacă coșul mediu de alimente al UE este stabilit la 100 EUR, indicele poate fi utilizat pentru a indica cât ar costa același coș în fiecare țară.
Un nivel al prețurilor peste 100 înseamnă că o țară este mai scumpă decât media europeană, în timp ce o cifră sub 100 indică faptul că este mai ieftină.
Potrivit Eurostat, în 2024, Macedonia de Nord era cea mai ieftină țară din punct de vedere alimentar dintre cele 36 de națiuni europene. Un coș alimentar standard costa acolo 73 EUR, fiind cu 27 % mai ieftin decât media UE.
Elveția este cea mai scumpă, cu prețuri la alimente cu 61,1% peste media UE. Același coș costă 161,1 euro.
Macedonia de Nord este o țară candidată la aderarea la UE – nu este încă membră, dar are acorduri comerciale active cu UE – în timp ce Elveția nu face parte din SEE și se bazează în schimb pe o rețea de acorduri bilaterale cu UE.
În UE, România (74,6 euro) are cel mai scăzut nivel al prețurilor la alimente, în timp ce Luxemburg (125,7 euro) are cel mai ridicat. Alimentele sunt cu 25,4 % mai ieftine în România și cu 25,7 % mai scumpe în Luxemburg în comparație cu media UE.
Prețurile alimentelor: dacă media UE este de 100 EUR, cât costă acestea în Europa? (2024)

După Elveția, care ocupă primul loc, alte două țări membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) completează topul: Islanda (146,3 EUR) și Norvegia (130,6 EUR). Țările AELS sunt țări care nu sunt membre ale UE și care cooperează cu blocul în principal în domeniul comerțului și al accesului pe piață, păstrând în același timp un control național mai mare asupra legilor, frontierelor și politicilor.
Prețurile alimentelor sunt, de asemenea, cu cel puțin 10 % mai mari decât media UE în Danemarca (119,3 EUR), Irlanda (111,9 EUR), Franța (111,5 EUR), Austria (110,9 EUR) și Malta (110,9 EUR).
Europa de Sud-Est și Balcanii de Vest înregistrează cele mai mici prețuri la alimente în general.
Pe lângă Macedonia de Nord și România, Turcia (75,7 EUR), Bosnia și Herțegovina (82,5 EUR), Muntenegru (82,6 EUR) și Bulgaria (87,1 EUR) se situează cu mult sub media UE.
Serbia (95,7 EUR) și Albania (98,7 EUR) sunt, de asemenea, mai ieftine decât UE.
Dintre cele „patru mari” ale UE, prețurile alimentelor sunt, de asemenea, mai mari decât media UE în Italia (104 EUR) și Germania (102,9 EUR). Spania (94,6 EUR) este cu 5,4 % mai ieftină decât UE.
Majoritatea țărilor din Europa Centrală și mai multe țări din Europa de Est rămân sub sau aproape de media UE, inclusiv Slovacia, Polonia, Cehia și Ungaria.
Europa de Vest înregistrează, în general, prețuri mai mari la alimente, iar țările nordice se numără printre cele mai scumpe din Europa.
Diferențele de preț sunt importante pentru gospodării
Ilaria Benedetti, profesor asociat la Universitatea din Tuscia, a remarcat că factorii structurali, precum costurile de producție, integrarea lanțului de aprovizionare și expunerea la șocuri globale, joacă un rol cheie în aceste diferențe.
„Economiile mai mici și foarte deschise – adesea cu monede supuse unor fluctuații mai puternice – au înregistrat o transmitere mai puternică a creșterii costurilor energiei și a inputurilor agricole în timpul pandemiei și al conflictului dintre Rusia și Ucraina”, a declarat ea pentru Euronews.
Benedetti a subliniat că aceste diferențe de preț sunt importante, deoarece impactul lor depinde de cât trebuie să aloce gospodăriile pentru alimente.
În mai multe țări din Europa de Est și de Sud-Est, alimentele reprezintă peste 20 % din cheltuielile gospodăriilor, în timp ce în economiile cu venituri mai mari, ponderea acestora este de obicei sub 12 %.
„Ca urmare, aceeași creștere a prețurilor are consecințe mult mai grave în cazul veniturilor mai mici”, a adăugat ea.
Costurile forței de muncă și salariile
„Cel mai important motiv este diferența dintre venituri și salarii”, a declarat Alan Matthews, profesor la Trinity College Dublin, pentru Euronews Business.
Țările cu salarii medii mai mari, precum Danemarca și Elveția, tind să aibă prețuri mai mari la alimente, deoarece costurile forței de muncă în agricultură, prelucrare și comerțul cu amănuntul sunt transferate consumatorilor.
„Diferențele de impozitare, în special TVA-ul aplicat produselor alimentare, explică, de asemenea, o parte din diferențe”, a adăugat el. Unele țări impun o rată mai mică sau chiar zero a TVA-ului pentru alimente, cum ar fi Irlanda, în timp ce în alte țări, precum Danemarca, alimentele sunt supuse ratei standard a TVA-ului.
Matthews a subliniat că prețurile alimentelor vor fi influențate și de preferințele consumatorilor.
De exemplu, consumatorii din țările din nordul și vestul Europei pot achiziționa o proporție mai mare de produse ecologice sau premium, sau pot prefera produsele de marcă în detrimentul produselor mai scumpe ale supermarketurilor.
Implicații pentru securitatea alimentară
Jeremiás Máté Balogh, profesor asociat la Universitatea Corvinus din Budapesta, a declarat că aceste diferențe de preț au implicații pentru securitatea alimentară, în special atunci când sunt luate în considerare împreună cu venitul disponibil.
„În timp ce țările cu venituri ridicate pot absorbi nivelurile ridicate ale prețurilor, gospodăriile cu venituri mai mici din Europa Centrală și de Est se confruntă cu o povară disproporționată, chiar dacă prețurile nominale ale alimentelor sunt mai mici”, a declarat el pentru Euronews.
Nivelul prețurilor Eurostat nu ia în considerare venitul gospodăriilor, astfel încât aceste niveluri nu sunt ajustate în funcție de accesibilitate. De exemplu, deși alimentele sunt scumpe în Danemarca, oamenii au un venit disponibil mai mare acolo, astfel încât pot cumpăra mai multă pâine.

Sursa foto: Freepik / rawpixel.com