Producător: “Este o criză a componentelor, o altă criză provocată de pandemie, o criză energetică. Și toate duc la scumpiri”

electra foto Foto: Electra, Facebook

Industria este zguduită de mai multe crize, nu doar de cea a preţului la energie, iar în perioada următoare vor urma scumpiri în lanţ la toate produsele, spune fondatorul unei firme care produce video-interfoane şi dispozitive de control acces, citat de News.ro.

Fondatorul grupului de firme Electra din Iaşi, Marian Berdan, a declarat pentru News.ro că producătorii de componente electronice fixează termene de livrare tot mai lungi şi că în loc să se îmbunătăţească, situaţia se înrăutăţeşte.

“Noi lansăm comenzi pe zona de componente cu mult timp înainte. Am lansat deja comenzile pentru septembrie. Ni s-a dat ca termen martie 2023. Anul trecut nu era aşa, termenul era mai strâns, de numai şase luni, acum s-a dus la peste un an. Poate este o supraaglomerare de comenzi şi producătorii îţi dau termen mai lung, dar situaţia nu este deloc liniştitoare”, a declarat Marian Berdan.

El afirmă că lipsa componentelor electronice va afecta activitatea companiei, iar dacă lucrurile nu se schimbă, asta poate duce la şomaj tehnic sau chiar la întreruperea activităţii timp de două-trei luni.

“Toate industriile sunt afectate. Nu se găseşte nici sticlă. Şi noi folosim sticla la produsele noastre. Dacă întrebi despre orice fel de materiale ţi se răspunde că nu sunt. Unde nu avem producţie în Europa lucrurile nu merg deloc bine”, a declarat omul de afaceri ieşean.

Marian Berdan consideră că industria este zguduită de mai multe crize care se suprapun şi că în final preţurile produselor vor creşte.

“Este o criză a componentelor, o altă criză provocată de pandemie, o criză energetică, şi toate duc la scumpiri. În anul 2020, de exemplu, un display pentru interfon costa şapte dolari, iar în toamna anului trecut acelaşi display a ajuns să coste de aproape trei ori mai mult. Costurile cu energia spre exemplu au crescut foarte mult, iar eu nu găsesc nici o explicaţie, teoriile economice cu legea cererii şi ofertei văd că nu mai funcţionează. Nu se anunţă vremuri deloc bune, vor fi scumpiri în lanţ la toate produsele”, a precizat Marian Berdan.

Grupul de firme Electra din Iaşi, care produce video-interfoane şi dispozitive de control acces, numără peste 150 de angajaţi, iar cifra de afaceri a depăşit anul trecut 7,5 milioane de euro.

Foto: Electra, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *