Producţia industrială a crescut cu 16% în primul semestru

fabrica, productie Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Produţia industrială (serie brută) a urcat în primele şase luni ale acestui an cu 16%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,9%), informează Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit statisticii, în aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 a fost mai mare cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+17,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.

În luna iunie 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,1% ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+3,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,3% faţă de luna precedentă, susţinută de creşterile înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,4%) şi industria prelucrătoare (+1,3%). Industria extractivă a scăzut cu 0,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 11,6%, datorită creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+17,4%), industria prelucrătoare (+11%) şi industria extractivă (+7,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 12,5%, urmare a creşterilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+17,3%), industriei prelucrătoare (+9,1%) şi industriei extractivă (+7,2%).

Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *