Raport: Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune lungă, pe măsură ce impactul sancțiunilor se extinde, afectând sectoare cheie/ Economia rusă ar putea reveni abia la sfârșitul deceniului la nivelul de dinaintea invaziei în Ucraina (Bloomberg)

recesiune Sursă foto: Pixabay

Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoare pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, potrivit unui raport intern pregătit pentru guvern și obținut de Bloomberg.

Documentul, rezultatul a luni de muncă a oficialilor și experților care încearcă să evalueze adevăratul impact al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina, prezintă o imagine mult mai sumbră decât o fac de obicei oficialii în declarațiile lor publice optimiste. Bloomberg a consultat o copie a raportului, redactat pentru o întâlnire cu ușile închise a înalților oficiali pe 30 august. Surse din domeniu au confirmat autenticitatea documentului.

Două dintre cele trei scenarii din raport arată că economia se va contracta accelerat anul viitor, iar economia va reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu. Al doilea scenariu vede economia atingând anul viitor un minim de 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce scenariul cel mai pesimist plasează minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul de anul trecut.

Toate scenariile văd o intensificare a presiunii sancțiunilor, la care se vor alătura probabil și mai multe țări. Întoarcerea bruscă a Europei de la petrolul și gazele rusești ar putea, de asemenea, să afecteze capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață, se arată în raport.

Dincolo de restricțiile în sine, care acoperă aproximativ un sfert din importuri și exporturi, raportul detaliază modul în care Rusia se confruntă acum cu o „blocadă” care „a afectat practic toate formele de transport”. Restricțiile tehnologice și financiare se adaugă la presiune. Raportul estimează că până la 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi țara până în 2025, aceasta fiind prima prognoză oficială a exodului tot mai mare de oameni.

În mod public, oficialii spun că lovitura provocată de sancțiuni a fost mai mică decât se temea, contracția putând fi mai mică de 3% în acest an și chiar mai mică în 2023. Economiștii externi au ajustat, de asemenea, perspectivele pentru acest an, renunțând la previziunile inițiale privind o recesiune profundă, deoarece economia a rezistat mai bine decât se aștepta.

Scăderea exporturilor

Documentul solicită o serie de măsuri de sprijinire a economiei și de atenuare în continuare a impactului restricțiilor, pentru ca economia să revină la nivelul de dinainte de război în 2024 și să crească constant în viitor. Însă măsurile includ multe dintre aceleași măsuri de stimulare a investițiilor pe care guvernul le-a promovat în ultimul deceniu, când creșterea a stagnat în mare parte chiar și fără sancțiuni.

În următorul an sau doi, raportul avertizează asupra „reducerii volumelor de producție într-o serie de sectoare orientate spre export”, de la petrol și gaze la metale, produse chimice și produse din lemn. Deși este posibilă o oarecare revenire mai târziu, „aceste sectoare vor înceta să mai fie motoarele economiei”.

O întrerupere completă a gazului către Europa, principala piață de export a Rusiei, ar putea costa până la 400 de miliarde de ruble (6,6 miliarde de dolari) pe an în venituri fiscale pierdute, potrivit raportului. Nu va fi posibil să se compenseze în totalitate vânzările pierdute cu noi piețe de export nici măcar pe termen mediu.

Sectorul petrolier afectat

Ca urmare, producția va trebui să fie redusă, amenințând obiectivele Kremlinului de extindere a aprovizionării cu gaze naturale pe plan intern, se arată în raport. Lipsa tehnologiei necesare pentru instalațiile de gaz natural lichefiat este „critică” și ar putea împiedica eforturile de a construi altele noi.

Planurile Europei de a nu mai importa produse petroliere rusești – aproximativ 55% din exporturi au mers acolo anul trecut – ar putea declanșa reduceri drastice ale producției, lăsând, de asemenea, piața internă în lipsă de combustibil.

Producătorii de metale pierd 5,7 miliarde de dolari pe an din cauza restricțiilor, se arată în raport.

În cazul în care economia mondială intră în recesiune, avertizează raportul, Rusia ar putea vedea exporturile reduse și mai mult, deoarece devine „furnizorul oscilant” pe piețele globale, cererea pentru produsele sale dispărând prima. Acest lucru ar putea declanșa o prăbușire a rublei și o creștere bruscă a inflației.

În ceea ce privește importurile, „principalul risc pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei de materii prime și componente importate”. Pe termen mai lung, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent creșterea, se arată în raport.

Chiar și în sectorul agricol, unde Kremlinul și-a lăudat eforturile de înlocuire a livrărilor externe, dependența de inputuri cheie i-ar putea forța pe ruși să își reducă consumul de alimente pe măsură ce livrările se diminuează, potrivit raportului.

Restricțiile privind accesul la tehnologia occidentală ar putea împinge Rusia cu o generație sau două în urma standardelor actuale, deoarece este forțată să se bazeze pe alternative mai puțin avansate din China și Asia de Sud-Est.

Raportul avertizează că sancțiunile vor forța, de asemenea, guvernul să revizuiască o serie de obiective de dezvoltare pe care Putin le stabilise înainte de război, inclusiv cele de stimulare a creșterii populației și a speranței de viață.

La nivel sectorial, raportul detaliază amploarea loviturilor provocate de sancțiuni:

Agricultură: 99% din producția de păsări de curte și 30% din producția de bovine de lapte Holstein depinde de importuri. Semințele pentru alimente de bază, precum sfecla de zahăr și cartofii, sunt, de asemenea, aduse în mare parte din afara țării, la fel ca și furajele pentru pești și aminoacizii.

Aviație: 95% din volumul de pasageri este transportat cu avioane fabricate în străinătate, iar lipsa accesului la piese de schimb importate ar putea duce la reducerea flotei pe măsură ce acestea ies din uz.

Construcția de mașini: doar 30% din mașinile-unelte sunt fabricate în Rusia, iar industria locală nu are capacitatea de a acoperi cererea în creștere

Produse farmaceutice: aproximativ 80% din producția internă se bazează pe materiile prime importate

Transporturi: restricțiile UE au triplat costurile pentru transporturile rutiere

Comunicații și IT: restricțiile privind cartelele SIM ar putea lăsa Rusia fără acestea până în 2025, în timp ce sectorul său de telecomunicații ar putea rămâne cu cinci ani în urma liderilor mondiali în 2022.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *