Raport: Startup-urile românești proptech au atras investiții de 15,6 milioane euro, în perioada 2021-2024

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Startup-urile românești proptech (acronim care vine de la property technology şi reprezintă modul în care companiile utilizează noile tehnologii pentru a vinde sau administra imobile) au atras în perioada 2021-2024 investiții de aproximativ 15,6 milioane de euro, potrivit potrivit raportului realizat de platforma Proptech România, împreună cu Activize, partenerul de startup market intelligence.

Raportul include 129 de start-up-uri românești, împărțite în 7 categorii specializate, precum finanțe și investiții, instrumente inteligente pentru construcții, productivitate, brokeraj și marketing, managementul proprietăților și digitalizarea spațiilor cu realitate augmentată/virtuală.

Raportul a fost realizat cu scopul de a identifica dimensiunea acestei piețe și perspectivele sale de dezvoltare.

De asemenea, în raport se regăsesc o serie de tendințe și provocări ale acestei pieței în contextul fluctuațiilor economice, dar și a unor norme legislative europene care influențează industria imobiliară, precum măsurile legate de mediu și reducerea amprentei de carbon, eficiența energetică a clădirilor sau implementarea criteriilor ESG.

„Deși suntem încă în stadiile incipiente ale tehnologiei imobiliare, industria locală proptech se remarcă printr-o serie de soluții inovatoare, multe dintre ele prezente deja la nivel internațional. Trebuie să remarcăm faptul că industria globală de real estate a incorporat tehnologia într-un ritm mult mai lent față de alte industrii și acest lucru este valabil inclusiv în România. Cu toate acestea, nevoia de inovație în real estate este foarte mare și pune presiune pe dezvoltatori în contextul noilor măsuri legislative care impun implementarea unor nome riguroase în construcții pentru protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă a orașelor”, spune Ciprian Pașca, președinte și fondator PropTech România.

Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *