România, printre țările din UE cu cea mai mare creștere a nopților petrecute în unităţile de cazare turistică de către vizitatorii internaţionali

hotel, cazare, vacanță Sursa foto: Pixabay

Slovacia şi Cehia au avut cea mai mare creştere a nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică de către vizitatorii internaţionali, ambele raportând o expansiune de 29% în 2023 comparativ cu 2022. Urmează Ţările de Jos şi România, fiecare cu un avans de 23%. Cea mai modestă creştere a fost înregistrată de Croaţia (2%), în timp ce în Luxemburg nopţilor petrecute de către vizitatorii internaţionali a fost stabil (0%), potrivit datelor Eurostat.

Numărul nopţilor petrecute anul trecut în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană a ajuns la 2,9 miliarde, ceea ce reprezintă un avans de 6,1% comparativ cu 2022, şi de 1,4% faţă de 2019, înaintea pandemiei.

Anul trecut, 24 din cele 25 de state membre pentru care există date disponibile au depăşit nivelul din 2022 în privinţa nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică, singurul declin fiind în Luxemburg (minus 1%). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta şi Cipru, (ambele cu 20%) şi Slovacia (16%).

În privinţa numărului de vizitatori interni, cea mai mare creştere a nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică în 2023 comparativ cu 2022 s-a înregistrat în Grecia (13%), Slovacia (11%) şi Bulgaria (9%), iar cel mai sever declin în Slovenia (minus 17%), Ungaria (minus 5%) şi Luxemburg (minus 4%).

Datele arată o redresare a turismului din UE, începând din primăvara lui 2022. Până în mai 2022, numărul nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din UE s-a apropiat de nivelul de dinaintea pandemiei. În 2023, numai în martie (minus 4%), iunie (minus 2%), iulie (minus 1%) şi noiembrie (minus 1%) s-a înregistrat un declin al numărul nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din UE comparativ cu 2019. În pofida acestor fluctuaţii, tendinţa generală în 2023 indică o creştere a numărului nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din UE, care au atins anul trecut nivelul record de aproape trei miliarde.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *