Rusia și Ucraina sunt aproape de a conveni asupra prelungirii acordului care asigură exporturile de cereale ale Kievului prin porturile sale de la Marea Neagră

porumb cereale Foto: Pexels

Rusia și Ucraina sunt aproape de a conveni asupra prelungirii unui acord care asigură exporturile de cereale ale Kievului prin porturile sale de la Marea Neagră, un pas crucial în vederea atenuării crizei alimentare globale declanșate de invazia Ucrainei, scrie Financial Times.

Negociatorii sunt încrezători că părțile aflate în conflict vor accepta să prelungească acordul înainte de expirarea acestuia, sâmbătă, după ce au ajuns la un compromis cu Rusia privind plățile pentru propriile sale exporturi agricole, potrivit unor surse Financial Times.

Moscova a cerut SUA și UE să elimine sancțiunile care au interzis accesul Băncii Agricole Ruse, deținută de stat, principalul mijloc de plată pentru exporturile agricole ale Rusiei, la sistemul de plăți financiare Swift, potrivit surselor. Este probabil ca SUA să ajute la asigurarea unor relații de corespondență pentru creditorul rus la băncile americane, în loc să îl reintroducă în Swift, au adăugat două dintre persoane.

Acordul, încheiat pentru prima dată cu medierea ONU și a Turciei în luna iulie, este reînnoit automat, cu excepția cazului în care una dintre părți se opune.

Rusia s-a retras pentru scurt timp din acord la sfârșitul lunii octombrie, înainte de a reveni la el câteva zile mai târziu, și s-a plâns că SUA și UE nu au respectat un acord paralel pentru a se asigura că Moscova este capabilă să își exporte propriile cereale și îngrășăminte.

Putin s-a plâns că sancțiunile au împiedicat capacitatea cumpărătorilor de a plăti pentru exporturile agricole ale Rusiei, chiar dacă occidentalii nu au impus sancțiuni directe împotriva acestora.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *