Şapte ţări membre UE avertizează Comisia Europeană că o “cursă a subvențiilor” cu SUA ar putea fi periculoasă

Redacția ian. 31, 2023 0 comentarii
schengen bani

Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras un semnal de alarmă faţă de posibilitatea declanşării unei ”curse a subvenţiilor cu SUA”, a anunţat marţi Ministerul ceh al Finanţelor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ceh al Finanţelor a confirmat informaţiile publicate anterior de revista Der Spiegel, conform cărora miniştrii de Finanţe din Estonia, Finlanda, Austria, Irlanda, Cehia, Danemarca şi Slovacia i-au trimis o scrisoare lui Dombrovskis, în care au subliniat că un sprijin financiar de amploare pentru companii “care nu este justificat de problemele clare de pe piaţă” ar putea duce la o “cursă a subvenţiilor” periculoasă.

Separat, ministrul ceh al Finanţelor, Zbynek Stanjura, a spus că ar fi greşit “să escaladăm un război comercial cu SUA”.

“Introducerea unor măsuri protecţioniste ar ameninţa stabilitatea fiscală a ţărilor UE şi ar conduce la perturbarea pieţei interne”, a scris Zbynek Stanjura, pe Twitter.

La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a afirmat, marţi, că UE nu vrea să poarte un ”război al subvenţiilor cu SUA” pe tema Inflation Reduction Act.

Comisia Europeană intenţionează să prezinte miercuri un pachet de măsuri destinat promovării industriei europene, ca răspuns la programul de subvenţii în valoare de 370 de miliarde de dolari adoptat de Washington pentru a promova tehnologiile prietenoase cu mediul.

“Aceasta este o provocare pentru competitivitatea noastră care se adaugă provocărilor existente”, a spus Paolo Gentiloni, la un eveniment organizat marţi la Berlin.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *