Soluția șefului ANRE pentru facturi la energie mai mici cu 15%: statul să achite certificatele verzi și contribuția de cogenerare

Redacția sept. 29, 2021 0 comentarii
dumitru chirita, anre

Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a fost audiat miercuri în Parlament, în cadrul comisiei constituite pentru investigarea prețurilor la energie, potrivit Agerpres.ro.

Facturile la electricitate ar putea scădea cu 10-15% în medie, dacă certificatele verzi și contribuția de cogenerare ar fi plătite de la bugetul de stat, nu de către consumatori, a declarat Dumitru Chiriță, șeful ANRE.

„La un consum mediu anual de 50 TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci, în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a spus el.

Certificatele verzi se acordă pentru susținerea producției de energie regenerabilă, în vreme ce contribuția de cogenerare se acordă pentru termocentralele eficiente energetic.

Șeful ANRE a mai spus că investighează 26 de companii pentru manipularea pieței, iar amenzile ar putea fi între 5% și 10% din cifra de afaceri a acestora.

Dumitru Chiriță, ANRE Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.