Statele membre din zona euro recomandă ca Croaţia să devină cel de al 20-lea membru al zonei euro, iar moneda euro să fie introdusă de la 1 ianuarie 2023

bani euro monede foto pexels-carlos-pernalete-tua-730647 Foto: Pexels.com

Eurogrupul a aprobat, joi, o recomandare adresată Consiliului UE de către statele membre din zona euro, potrivit unui comunicat de presă. Miniştrii au fost de acord cu evaluarea pozitivă a Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene cu privire la îndeplinirea de către Croaţia a criteriilor de convergenţă, scrie News.ro.

Recomandarea propune ca Croaţia să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023. Acesta este primul pas în cadrul unui proces prin care Consiliul UE adoptă acte juridice care vor permite Croaţiei să devină membru al zonei euro şi să beneficieze de utilizarea monedei noastre comune, euro, începând cu anul viitor.

„Am deosebita plăcere de a anunţa că Eurogrupul a convenit astăzi că Croaţia îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Acesta este un pas crucial pentru ca Croaţia să devină cel de al 20-lea membru al zonei noastre euro şi un semnal puternic pentru integrarea europeană. Doresc să aduc un omagiu deosebit guvernului croat pentru angajamentul său şi pentru eforturile intense depuse în ultimii ani pentru a atinge acest rezultat, în circumstanţe deosebit de dificile”, a afirmat Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului.

Această recomandare urmează să fie adoptată de Consiliul Ecofin (prin vot cu majoritate calificată al statelor membre din zona euro) în cadrul reuniunii sale din 17 iunie 2022. Se preconizează, de asemenea, aprobarea de către Consiliu a unei scrisori din partea preşedintelui Consiliului Ecofin către Consiliul European. Consiliul European va discuta acest subiect la reuniunea sa din 23-24 iunie.

Procesul se va încheia cu adoptarea de către Consiliu (după consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene) a trei acte juridice necesare pentru a permite Croaţiei să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023.

Este preconizat că adoptarea acestor acte va avea loc în luna iulie, mai indică sursa menţionată.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *