Statele Unite: Prețul benzinei la pompă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

Exxon Mobil

Prețurile la pompă ale benzinei din SUA sunt la cel mai scăzut nivel din ianuarie și până la Crăciun ar putea coborî sub 3 dolari pe galon pentru prima dată din 2021, au declarat analiștii, ceea ce ar trebui să stimuleze încrederea consumatorilor în timpul sezonului de cumpărături de sărbători, scrie Reuters.

Prețul mediu național pentru un galon de benzină s-a situat marți la 3,23 dolari, în scădere cu 15% de la jumătatea lunii septembrie, potrivit datelor grupului de automobiliști AAA. Prețurile mai mici la pompă au oferit consumatorilor americani o oarecare ușurare față de inflație și au lăsat mai mulți bani pentru alte cheltuieli.

“Faptul că prețurile la benzină au scăzut anul acesta mi-a permis să investesc mai mult în mica mea afacere decât am putut face anul trecut”, a declarat Macey Ropes, proprietarul unui magazin de haine din Lafayette, Indiana.

Costurile mai mici cu combustibilii au ajutat-o, de asemenea, să pună deoparte bani pentru cumpărături personale și călătorii în preajma sărbătorilor, a spus ea.

Marți, prețul mediu al benzinei a fost de 3,008 dolari pe galon (0,79 dolari pe litru, echivalentul a 3,64 lei pe litru) în Indiana, cu aproape o jumătate de dolar mai ieftin decât anul trecut.

Prețurile au scăzut odată cu prețurile de referință ale petrolului la nivel mondial, care s-au stabilit marți la cel mai scăzut nivel din iulie, în condițiile în care comercianții sunt îngrijorați de economia Chinei. Prețurile petrolului au scăzut în pofida noilor reduceri ale ofertei de petrol anunțate joi de OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi.

Aprovizionarea globală cu petrol este mai puțin tensionată decât în lunile care au urmat începerii războiului din Ucraina.

Costul țițeiului este cea mai mare componentă a prețului benzinei cu amănuntul. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate s-au stabilit marți la 72,32 dolari pe baril, în scădere cu aproximativ 10% în acest an.

Rafinăriile americane au ridicat producția de benzină începând de anul trecut, contribuind la acumularea stocurilor în ultimele luni.

Stocurile totale de benzină de motor din SUA se situau la 218,18 milioane de barili la 24 noiembrie, cu 2% mai mari decât în urmă cu un an și cele mai mari pentru această perioadă a anului din 2020 încoace, potrivit datelor Energy Information Administration.

Prețul mediu al benzinei la nivel național în Statele Unite ar urma să scadă cu până la jumătate de cent zilnic până la sfârșitul anului. Acest lucru l-ar putea aduce sub 3 dolari pe galon pentru prima dată de la începutul anului 2021, a declarat Andrew Gross, un purtător de cuvânt al Asociației Americane a Automobilului.

Scăderea prețurilor benzinei ar putea stimula indicele de încredere a consumatorilor, care a crescut pentru prima dată în noiembrie, după trei luni consecutive de scădere.

“Se spune că majorarea prețului benzinei spre 4 dolari pe galon dăunează psihicului consumatorului, așa că o scădere spre 3 dolari ar trebui să ajute la menținerea acestuia”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital, cu sediul la New York.

Sursa foto: Facebook/Exxon & Mobil Stations

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *