SUA: Curtea Supremă blochează decizia lui Biden privind vaccinarea obligatorie în companii

joe biden

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat joi decizia lui Joe Biden de a impune vaccinarea anti-Covid în companiile cu peste 100 de angajați, o înfrângere severă pentru președintele democrat, potrivit Le Figaro.

Cea mai înaltă instanță a validat în schimb vaccinarea obligatorie pentru angajații din structurile sanitare care beneficiază de fonduri federale.

În țara libertăților individuale, decizia adoptată în septembrie de Joe Biden privind vaccinarea obligatorie pentru o serie de angajați a fost imediat denunțată drept un abuz de putere de republicani și de o parte a lumii economice. Curtea Supremă le-a dat dreptate joi, cel puțin în ceea ce privește cei circa 84 de milioane de oameni angajați în companii cu peste 100 de salariați.

Administrația le-a „ordonat să se vaccineze împotriva Covid sau să se testeze în fiecare săptămână, pe cheltuiala lor. Nu este vorba de exercițiul zilnic al puterii federale, ci de o intruziune în viața și sănătatea unui mare număr de angajați”, potrivit deciziei Curții. Decizia a fost luată cu o majoritate de șase magistrați, toți conservatori, din nouă. Cei trei judecători progresiști și-au exprimat opoziția. Aceștia au beneficiat în schimb de voturile a doi judecători conservatori pentru salvarea vaccinării obligatorii în centrele de sănătate, care vizează circa 20 de milioane de persoane.

Joe Biden a făcut din lupta împotriva pandemiei una dintre prioritățile sale, dar este confruntat cu un avans al numărului de cazuri, sub efectul variantei Omicron. Statele Unite, unde doar 62% din populație este vaccinată cu ambele doze, pe fondul unor fracturi politice puternice în privința subiectului, au înregistrat până în prezent peste 845.000 de decese asociate Covid.

sursa foto: Facebook The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.