Consultantul fiscal independent Mariana Vizoli atrage atenția asupra unei anomalii din măsurile fiscale care creează sincope. Potrivit ei, aplicarea cotei reduse de TVA ar trebui să vizeze întreg lanțul de producție, de la materia primă până la produsul finit.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Nu înțeleg de ce materia primă va avea cota standard de 21% (ex. Animale vii din specii domestice, păsări, plante, semințe și ingrediente pentru prepararea hranei), iar cota redusă de 11% se va aplica la produsul finit (ex alimentele obținute din aceste materii prime: carne, produse din carne, conserve)”, afirmă consultantul.
Ea susține că asta înseamnă că agricultorii vând produsele cu cota de 21%, iar abatoarele, fabricile de mezeluri, conserve, alte produse alimentare vor intra în rambursări de TVA.
„Aplicarea cea mai eficientă a cotei reduse se face pe tot lanțul, de la materia primă până la produsul finit. Altfel, se creează aceste sincope, cu rambursări de TVA ce nu sunt utile nimănui”, avertizează ea.
Amintim că Guvernul Bolojan va reașeza cotele de TVA pe două niveluri: de 11% și de 21%.