Uniunea Europeană vrea să excludă șapte bănci rusești din sistemul Swift

Redacția mart. 1, 2022 0 comentarii
swift

Uniunea Europeană discută excluderea a şapte bănci ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul SWIFT, informează Bloomberg citând o variantă preliminară a unui document european, citat de Agerpres.

Celelalte bănci vizate sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, dar nu şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici Gazprombank. Cu toate acestea, există posibilitatea ca lista să sufere modificări deoarece face obiectul discuţiilor între reprezentanţii statelor membre UE care se reunesc la Bruxelles. În plus, lista finală va trebui convenită şi cu alte jurisdicţii, inclusiv SUA, au precizat surse din apropierea acestui dosar.

Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Canadei.

Eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost mult timp o opţiune inacceptabilă pentru mai multe state europene înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza pagubelor potenţiale pe care le-ar fi produs economiilor lor. UE şi SUA au căutat modalităţi pentru a limita impactul asupra tranzacţiilor care au legătură cu energia, de exemplu prin excluderea unora dintre cele mai mari bănci ruseşti de la această măsură.

Banca de stat VTB este a doua mare bancă din Rusia controlând aproximativ o cincime din activele din sistemul bancar. SUA au anunţat săptămâna trecută cele mai stricte sancţiuni împotriva acestei bănci ruseşti, interzicând entităţilor americane să facă orice tranzacţii cu VTB. De asemenea, SUA au impus sancţiuni împotriva Sovcombank, a treia mare bancă rusească, precum şi împotriva băncii de stat Otkritie. Au fost afectate de asemenea Novikombank şi Promsvyazbank, care finanţează sectorul de apărare din Rusia.

Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.

Foto: bankinfosecurity.asia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.