Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,6% în 2021

santier, constructii

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în 2021, ca serie brută, cu 0,6%, comparativ cu datele consemnate în 2020, conform informaţiilor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Agerpres.

Astfel, în 2021, ca serie brută, pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-22,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,9%), în timp ce la lucrările de construcţii noi au crescut cu 5,9%. De asemenea, pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 11,4%, respectiv cu 6,2%, în timp ce clădirile rezidenţiale au crescut cu 28%.

Potrivit sursei citate, în decembrie 2021 comparativ cu noiembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 18,7%, creştere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale (+41,5,%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+14,3%).

Totodată, pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+29,6%), clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,6%).

În decembrie 2021 comparativ cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de
întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 8,5%, respectiv cu 3,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-8,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,9%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,4%

Pe de altă parte, datele INS relevă că, în decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,9%. Pe elemente de structură, creştere s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+24,6%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 14,8% , respectiv cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 16,4%, respectiv cu 6,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 12,2%.

Potrivit datelor INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a
crescut pe total cu 0,8%. Pe elemente de structură s-a evidenţiat o creştere la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,1%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 17,1%, respectiv cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 18,8%, respectiv cu 2,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 13,4%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *