Clujul a votat interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi, cu mai mult de 6 unități locative

centrala apartament mathaus Foto: Mathaus.ro

Consiliul Local Cluj-Napoca a votat marți proiectul de hotărâre care prevede interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Astfel, se propune interzicerea instalațiilor individuale pentru încălzire/apă caldă menajeră (centrale de apartament) la clădirile noi cu mai mult de 6 unități locative. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/la instalații de încălzire de scară, bloc sau cvartal.

„Aici este nevoie de cea mai mare investiție pentru a coborî gradul de poluare din oraș. 74% dintre clujeni locuiesc la bloc și de aceea trebuie să completăm politicile publice cu măsuri de susținere eficientă a ceea ce înseamnă izolare termică, panouri fotovoltaice și să ne îndeplinim obiectivul de a deveni un oraș neutru din punct de vedere climatic”, a declarat Emil Boc în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca.

„Acest demers va contribui la diminuarea poluării din oraș, la scăderea facturii la energie termică și la creșterea calității vieții printr-o sănătate mai bună a locuitorilor”, a declarat Emil Boc, primarul Clujului, pentru Economedia.

În schimbul centralelor individuale, clujenii vor putea opta pentru o serie de alternative: conectare la sistemul de termoficare, centrale de bloc, încălzire prin centrale mari și eficiente sau trecerea pe electric (panouri fotovoltaice).

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a transmis pe pagina sa de Facebook că orașul Cluj este primul din România care a adoptat această măsură, devenind un exemplu pentru restul orașelor.

„Astfel, dezvoltatorii imobiliari vor putea opta între a instala o singură centrală comună în noile blocuri, sau racordarea lor la sistemul de termoficare centralizat, soluții care vor reduce considerabil emisiile poluante ale acestor clădiri”, a scris ministrul.

Primarul Emil Boc a anunțat din noiembrie anul trecut că Primăria Cluj-Napoca lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și, în același timp, reducerea poluării cauzate de centralele de apartament, transmite Rador.

Familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi din cauza lipsei apei calde, așa cum se întâmplă în alte orașe ale țării. Asigurarea dată de reprezentanții administrației locale este întărită de intenția ca în viitor să fie căutate și surse europene de finanțare pentru acoperirea subvențiilor acordate abonaților Regiei de Termoficare. Emil Boc a explicat că prin acordarea acestor subvenții oamenii vor plăti facturi mai mici la încălzire, nu vor mai avea dorința să-și monteze centrale de apartament și, în acest fel, poluarea din municipiu nu va crește.

Foto: Mathaus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *