Analiștii financiari văd o rată a inflației de 7,73% pentru orizont de 1 an, cea mai mică valoare din martie 2022

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna mai, cu 4 puncte, până la valoarea de 59,0 puncte, anunță asoociația. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă și s-a situat la valoarea medie de 7,73% – cea mai mică valoare din martie 2022.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna mai, (cu 4 puncte) la valoarea de 59,0 puncte. Această situație s-a datorat componenței de anticipații, care a înregistrat o creștere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă și s-a situat la valoarea medie de 7,73% – cea mai mică valoare din martie 2022. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0146 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro previziunile analiștilor.

“Conform rezultatelor sondajului, procesul dezinflaționist continuă, anticipațiile inflaționiste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipații dezinflationiste sunt și anticipatiile de ușoară reducere a ratelor de dobânda. Însă, în acest ciclu economic, atât rată inflației, cât și ratele de dobânda se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize:
criză subprime și criză corona”, declară Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 61,5% dintre participanți anticipează o
stabilitate a acestora, în timp ce 38,5% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor. De asemenea 46% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 4,8%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,7%. Datoria publică calculată că procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Sursa: Sondaj Asociatia CFA Romania, final de an, 2023 (PIB, deficit bugetar), orizont de 12 luni (restul indicatorilor)

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa
încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;  Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de
economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *