ANALIZĂ Mega-pachetul de creșteri de taxe și impozite/ Ce cote de TVA se aplică în România și ce sectoare ar putea fi afectate de o eventuală majorare

Carmen Radu iul. 13, 2023 2 comentarii
taxe, impozite, 2023

Guvernul discută un mega-pachet de creșteri de taxe și impozite, pentru a colecta mai mulți bani la buget, ca să se încadreze în ținta de deficit de 4,4% în acest an. Prin acest pachet, Executivul discută un TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%.

România are o în prezent o cotă-standard de TVA de 19%, dar și o serie de cote diferențiate, reduse, de TVA, pentru anumite bunuri și servicii, de 5% sau de 9%.

Un TVA unic ar însemna anularea cotelor diferențiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activități culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.

Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor cote de TVA, cotele diferențiate de 5% și 9% fiind amenințate de discuțiile Guvernului.

Cota de TVA de 5% se aplică pentru:

 • achiziția unei locuințe cu un preț de cel mult 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro), exclusiv TVA, pentru o singură locuință. Pentru locuințele cu o valoare mai mare de 600.000 lei, valoarea TVA este de 19%.
 • panourile fotovoltaice și pompele de căldură pentru consumatorii-persoane fizice
 • livrarea de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn (ca atare sau aglomerate sub formă de pelete ori brichete), pentru folosirea la încălzire către persoane fizice, persoane juridice sau alte entități (indiferent de forma juridică de organizare, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială).
 • livrarea energiei termice în sezonul rece
 • manuale școlare, cărți în format tipărit, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității, și cărți electronice
 • transportarea persoanelor în scopuri turistice
 • livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă (produse montane, produse eco, produse tradiţionale).
 • serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decât cele scutite
 • dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite.

Cota de TVA de 9% se aplică pentru: 

 • produse alimentare, inclusiv băuturi destinate consumului uman și animal (cu excepția băuturilor alcoolice și non-alcoolice care se încadrează în NC 2202 10 00 și 2202 99 care sunt impozitate cu 19%), animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente folosite în prepararea alimentelor, produse folosite pentru a completă sau înlocui alimentele
 • cazare în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping
 • servicii de restaurant/catering (creștere de la 5% la 9%, de la 1 ianuarie 2023)
 • serviciile de alimentare cu apă
 • serviciul de canalizare
 • livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice
 • livrarea de produse ortopedice
 • livrarea de medicamente de uz uman și veterinar
 • livrarea apei pentru irigații în agricultură;
 • livrarea de îngrășăminte și de pesticide folosite în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice folosite în sectorul agricol

Cota-standard de TVA este de 19% și se aplică pentru toate celelalte bunuri și servicii nemenționate anterior.

Comentarii

 1. Vai, dar eu NU cred ca le va face Ciolacu asa ceva romanilor!
  Ia uite:
  “Marcel Ciolacu anunță că ”NU se va mări niciun impozit și NU vor fi introduse impozite noi”
  5 Iulie 2023 .
  Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că vineri va avea loc o nouă întâlnire cu miniştrii şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în care se va discuta despre rectificarea bugetară. El a spus că rectificarea NU va aduce impozite noi și nici creșteri ale impozitelor existente, transmite Agerpres.
  Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, la Berlin, unde se află în vizită de lucru, care vor fi priorităţile pentru rectificarea bugetară.”

 2. Motto:
  „Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
  (Victor Rebengiuc, între teatru și Marcel Ciolacu)
  România este de mai mulți ani în procedură de deficit excesiv și are prevăzut ca țintă să coboare deficitul la 4,4% din PIB, de la 5,7% anul trecut. Pentru 2024, ar trebui să urmeze o corecție la 2,95% din PIB, astfel încât deficitul să ajungă sub limita maximă de 3% permisă în UE.
  “Acești imbecili care ne guvernează” cum ar spune André Santini, nu stiu altceva decât majorarea de taxe și impozite pentru reducerea dficitului bugetar la limita de 3% .
  Nimic despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin implementarea unor reforme structurale precum:
  -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
  -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
  -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
  -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
  – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
  Ba mai mult, atragerea fondurilor europene, in special cele prevăzute pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este conditionată de îndeplinirea etapizată a unor “jaloane” constând în reforme propuse de România si agreate împreună cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
  -Reforma pensiilor speciale si trecerea lor pe criteriul contributivitătii;
  -Reforme în politica fiscală cu accent pe reducerea posibilităților de evaziune fiscală.
  -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
  -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
  –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
  –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
  -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
  -Transport fără emisii de carbon;
  -Energie Regenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *