Arabia Saudită vrea să trimită echipe în Liga Campionilor la fotbal din Europa/ Saudiții au cheltuit sute de milioane de euro pe jucători

minge fotbal Sursa foto: pixabay.com

Arabia Saudită este interesată de discuții privind aderarea la cel mai important turneu de cluburi de fotbal din Europa, Liga Campionilor, în condițiile în care regatul cheltuiește sute de milioane de dolari pentru a atrage unii dintre cei mai buni jucători din lume, scrie Bloomberg.

“Încercăm să fim diferiți, așa că orice fel de schimbare de format sau îmbunătățiri care pot fi introduse în campionat vor fi binevenite”, a declarat directorul operațional al Saudi Pro League (SPL), Carlo Nohra, într-un interviu.

SPL este în continuare “complet angajată” să fie în Liga Campionilor AFC, care este cea mai importantă competiție de cluburi din Asia, a spus el. Orice discuții privind aderarea echipelor din SPL la Liga Campionilor din Europa, a adăugat el, ar fi probabil între organizatorul acesteia, UEFA, și Federația de Fotbal din Arabia Saudită.

Printre membrii UEFA se numără câteva țări non-europene, inclusiv Kazahstan, ale căror cluburi pot participa în Liga Campionilor.

Unul dintre șefii din UEFA, Zvonimir Boban, a fost rugat luna aceasta să comenteze o știre despre un club saudit care se va alătura Ligii Campionilor în 2025. Boban a declarat pentru ziarul croat Jutarnji List că este o “invenție”.

Echipele saudite au cheltuit aproximativ 650 de milioane de dolari în ultimele luni pentru a recruta jucători, printre care Karim Benzema de la Real Madrid, brazilianul Neymar și Jordan Henderson de la Liverpool.

Regatul a încercat să îl atragă pe argentinianul Lionel Messi cu un pachet salarial masiv, dar acesta a ales să se alăture în schimb echipei Inter Miami din SUA. Informații recente au arată că echipa Saudită Al-Ittihad vrea să îl cumpere pe superstarul egiptean Mohamed Salah.

“Facem tot ce este necesar pentru ca acești jucători să vină în Arabia Saudită”, a declarat Nohra, care a lucrat anterior pentru World Wrestling Entertainment Inc. “Asta nu înseamnă că este un buget deschis. Dar nu ne putem pune cătușe dacă vrem să aducem aici unele dintre cele mai bune talente. Trebuie să plătim tarifele actuale pentru a-i aduce aici”.

În ceea ce privește câștigarea de bani, SPL rămâne un campionat mic în raport cu ligile de fotbal de top din lume. Dar achiziționarea unor jucători atât de importanți subliniază marile ambiții ale Arabiei Saudite, care încearcă să se diversifice de la petrol prin investiții uriașe în toate domeniile, de la sport la orașe noi și mașini electrice.

În ultimul an, SPL a făcut presiuni mari pentru a atrage mai mulți sponsori și pentru a semna contracte de difuzare cu companii media internaționale. Meciurile sale sunt acum difuzate în aproximativ 140 de țări, a declarat Nohra, iar veniturile din difuzare au crescut cu 650% de când portughezul Cristiano Ronaldo s-a alăturat echipei de la Manchester United la sfârșitul anului trecut.

“Nu sunt venituri masive pentru a finanța toate activitățile pe care le avem, dar cu siguranță este o mișcare semnificativă”, a spus el.

Creșterea SPL este un proces pe termen lung și nu există un calendar stabilit pentru momentul în care dorește să ajungă la pragul de rentabilitate.

“Stimularea valorii de întreprindere a ligii și a cluburilor se află cu siguranță în centrul a ceea ce facem”, a spus el. “Dacă acest lucru face din cluburi și din ligă un activ care poate fi investit, atunci am fi atins obiectivul”.

 

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *