Armata cumpără 50.000 de proiectile incendiare-trasor de 35×228 mm pretabile unor tunuri nemțești de la Rheinnmetal. Contract de 250 milioane lei

armata, militar

Ministerul Apărării, prin UM 02550, a lansat la licitație în SICAP un contract de 250 de milioane lei pentru cumpărarea a 50.000 de proiectile explozive incendiare 35×228 mm, de tip trasor. Contractul se întinde pe 40 de luni, ofertele se desfac în 24 octombrie.

Muniția vizată prin această achiziție este de standarde NATO și este folosită cu precădere de Tunul Oerlikon GDF al germanilor de la Rheinnmetal, dintre care și MApN are 35 de bucăți, donate nouă de nemți în 1998. Tunul dublu Oerlikon de 35 mm este un tun antiaerian remorcat fabricat de Oerlikon Contraves (redenumit Rheinmetall Air Defence AG în urma fuziunii cu Rheinmetall în 2009). Inițial, sistemul a fost denumit 2 ZLA/353 ML, dar ulterior a fost schimbat în GDF-001. A fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1950 și este folosit de aproximativ 30 de țări.

Sistemul utilizează două tunuri automate duble, care trag cu muniție de 35×228 mm standard NATO. Aceleași tunuri de 35 mm din seria sunt folosite la tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard, bazate pe Leopard 1, și la tunurile antiaeriene autopropulsate (SPAAG) Marksman și SPAAG, bazate pe tancurile Type 74 și Type 87. Sistemul putea fi asociat cu radarul de control al focului Super Fledermaus în afara tunului (la distanță), care la sfârșitul anilor 1970 a fost modernizat la sistemul Skyguard. Armele erau îndreptate fie direct, prin intermediul unui sistem de ochire avansat, fie automat, prin fixarea țintei cu ajutorul radarului. Primele modele transportau 112 cartușe gata de tragere, iar alte 126 erau stocate pe șasiu ca reîncărcătoare. Versiunile ulterioare, cu reîncărcare automată, transportau 280 de cartușe în total. O rafală tipică de angajare este de 28 de cartușe.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii

  1. La un calcul simplu observăm că un proiectil costă 5000lei sau 1000euro și uite așa ne dăm seama cum se sifonează banii românilor.

  2. Daaa, chiar interesa pe cineva ca armata cumpara asemenea proiectile. E treaba lui țața ileana sau mos ion, ca se cumpără proiectilele astea

  3. Slava intru cei de Sus si pe pamant PACE, intre oameni bunavoire !
    Pacea Mea dau voua, dar nu cum dau oamenii…
    Iata fratilor intru Hristos: Dumnezeu ne da Pacea Lui (cine stie, intelege) iar noi ne omoram ca niste fiinte ale intunericului. Si ma ntreb: cui face omul de azi voia, Domnului sau vrajmasului ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *