Avertisment: Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane de persoane. „Trebuie măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării”

Coronavirus, covid, batrani, pensionari, masca

Populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070, afirmă coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Laszlo Borbely, care susține că „provocările demografice” cu care România se confruntă ridică „probleme complexe de funcţionare a sistemelor de protecţie socială”, menţionând printre soluţii sprijinirea familiilor şi eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Estimările arată că populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi populaţia în vârstă de muncă (15-64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070. Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcţionare a sistemelor de protecţie socială”, a declarat Laszlo Borbely, într-un comunicat.

Consilierul de stat a atras atenţia şi asupra populaţiei inactive şi a lipsei forţei de muncă.

„Lipsa de forţă de muncă se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populaţiei inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE. În aceste condiţii, la care se adaugă creşterea numărului de cetăţeni activi care muncesc în afara graniţelor, avem nevoie de acţiune imediată pentru a asigura un viitor durabil”, a spus el.

În opinia consilierului de stat, printre soluţii se numără sprijinirea familiilor şi eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm şi familiilor şi să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creşterea speranţei de viaţă este poate printre puţinele veşti bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă şi să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării şi să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă”, a concluzionat Laszlo Borbely.

Un amplu raport al Comisiei Europene privind evoluția demografică a țării noastre arată cifre mai pesimiste. Astfel, populația României va scădea la 13,65 milioane de persoane până în 2070, de la 19,35 milioane de persoane în 2019, potrivit datelor Eurostat citate în document. Noile cifre sunt mult mai pesimiste față de un raport de țară publicat de Comisie în februarie 2020, care estima că populația României va scădea până la 15 milioane de locuitori până în 2070.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii

 1. O masura e luata.
  In Primarii, CJ. si Prefecturi.
  Sunt pensionari de 75 de ani ,unii in familie, care muncesc.
  Cumuleaza salariu cu pensia.
  Salar baban ca e omul Primarului, Pres. C. J. Etc.
  Pensie babana ca se Recalculeaza an de an.
  Prin devalizarea bugetului de as.sociale.
  Metoda asta e brevetata!
  Prin trafic de influenta!
  Si afinitati politice cu seful!
  Pot fi angajati pe viata!
  Si nu mai trebuie măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *