Banca Angliei ar putea majora rata dobânzii la 3,5%, după ce inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani

Redacția dec. 7, 2022 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Banca Angliei ar putea majora rata dobânzii la 3,5% sau mai mult săptămâna viitoare, dar factorii de decizie par să fie din ce în ce mai divizați în ceea ce privește gradul de înăsprire necesar pentru a controla inflația de două cifre, în timp ce economia se îndreaptă spre recesiune, scrie Reuters.

Luna trecută, guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că este probabil să fie necesare noi majorări ale ratelor, deși mai puține decât estimaseră piețele financiare înainte de acea ședință, când investitorii pariau că ratele vor ajunge la 5,25% la mijlocul anului 2023.

Cu toate acestea, doi dintre factorii de decizie care au votat împotriva majorării de trei sferturi de punct din noiembrie – cea mai mare creștere a ratei de dobândă a BoE din ultimii 30 de ani – au avertizat că o înăsprire mult mai mare ar duce la o recesiune inutil de severă.

Piețele financiare cotează în prezent la 78% șanse ca BoE să majoreze dobânzile cu jumătate de punct procentual, până la 3,5% pe 15 decembrie, și la 22% șanse de creștere până la 3,75%.

Preocuparea imediată a băncii centrale este inflația prețurilor de consum din Marea Britanie, care a atins 11,1% în octombrie, cel mai ridicat nivel din 1981 și de peste cinci ori mai mare decât ținta de 2% a BoE, de la 4,2% cu un an înainte.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *