BREAKING A explodat numărul infracțiunilor de evaziune fiscală: o creștere cu 64%. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Iohannis au dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro

Nicolae Ciuca, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere rapidă în primele patru luni ale anului, potrivit unui bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română. „Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile bilanțului făcut public duminică de Poliţia Română.

Conform datelor furnizate de instituţie, anul acesta au fost constatate cu 2.992 mai multe infracţiuni economico-financiare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de peste 21%. Cea mai mare creștere este însă la infracţiunile de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, adică o creștere de peste 64% față de anul trecut.

Creșterea cazurilor de evaziune fiscală în acest an vine după ce șefii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au propus în decembrie 2023 un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Proiectul de lege a fost dezbătut de Parlament și adoptat cu votul PSD și PNL, în ciuda avertismentelor unei părți a societății civile că măsura va duce la o explozie a cazurilor de evaziune.

Mai mult, președintele Klaus Iohannis a promulgat rapid legea în 10 mai, deși ar fi putut să o întârzie prin retrimiterea la Parlament pentru reexaminare.

USR și Forța Dreptei au atacat anterior la Curtea Constituțională legea Ciucă – Ciolacu, dar CCR a respins sesizarea opoziției.

De notat că președintele Iohannis a procedat la fel și în 2021, când a promulgat fără să trimită la reexaminare o lege inițiată de PSD prin care cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scăpau doar cu amendă dacă achitau integral prejudiciul.

Legea îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

De remarcat că șefii parchetelor nu au protestat public față de această lege. Mai mult, procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că ”este o formă de legiferare modernă”, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Poate Poliția își face treaba și descoperă mai multe infracțiuni . Legea de abia a fost adoptată și nu avea cum să influențeze faptele din primele patru luni. Tipic G4 media.
    Dezinformare cu ștaif !

  2. Legea dezincriminari evaziunii fiscale a fost data doar pentru fieful mogulilor inscrisi in organizatiile PSD-PNL, nu pentru toti fraierii.

  3. Legea asta a fost data penrtu finanțarea partidelor politice cu bani negri in campania electorală!
    Ce examinare, ce constitutionalitate la banditii ășia?😡

  4. Alegerile sunt aranjate. Legea este mai degraba pentru finantarea retelelor de crima organizata inscaunata Justitie, MAI, CCR, Guvern, Servicii obscure, etc, ce curata de bube infractorii polititici. Scandalul cel mai mare impotriva generalului Coldea il fac tocmai infractorii politici PNL-PSD care in vremea lui Maior au solicitat si beneficiat de serviciile echipelor SRI pentru identificarea aparaturii montate de DNA si avertizare lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *