Bursa din Istanbul suspendă pentru scurt timp tranzacțiile, după ce indicele principal a căzut puternic ca urmare a demiterii șefului băncii centrale

bursă. indice bursier. pexels

Tranzacțiile pe bursa din Istanbul au fost suspendate pentru 35 de minute după ce principalul indice a căzut cu 6,65%, anunță publicația economică Les Echos.

Suspendarea a intervenit în conformitate cu un mecanism automat care prevede întreruperea tranzacționărilor în cazul în care intervin fluctuații puternice ale cotațiilor acțiunilor.

Reamintim că lira turcească s-a prăbuşit, duminică, cu 16%, aproape de un minim istoric, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a luat cu o zi înainte decizia de a-l demite pe şeful băncii centrale, cu vederi conservatoare, numind în locul său o persoană care îi împărtăşeşte aversiunea faţă de dobânzile ridicate.

Numirea lui Sahap Kavcioglu, fost bancher şi parlamentar al partidului de guvernământ, în dimineaţa zilei de sâmbătă, a marcat a treia oară de la jumătatea anului 2019 când Erdogan a luat decizie de a-l concedia pe guvernatorul băncii centrale.

Lira a scăzut duminică cu peste 16%, la 8,4 unităţi pentru un dolar, de la nivelul de 7,2185 unităţi pentru un dolar de vineri, revenind la nivelurile de la începutul lunii noiembrie, când lira a atins în timpul tranzacţiilor un minim record de 8,58 unităţi pentru un dolar.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.