Câştigul salarial mediu net din România a scăzut cu 34 lei, în luna august, până la 4.531 lei

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Câştigul salarial mediu net din România s-a diminuat cu 34 lei (0,7%) în luna august, față de iulie, până la 4.531 lei, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu brut a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,8%, adică cu 59 lei, și a ajuns la 7.258 de lei.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net în luna august s-au înregistrat în sectorul IT (10.419 de lei), iar cele mici în domeniul ospitalității (2.542 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna august față de iulie s-au înregistrat în domeniul extracției minereurilor metalifere, unde salariul mediu net lunar a fost de 5.181 lei în creștere cu 14,6% față de luna anterioară. Următoarea ramură care a manifestat o creștere substanțială față de luna anterioară este cea a extracției petrolului brut și a gazelor naturale, unde salariile au crescut cu 9,4% față de iulie, atingând un nivel salarial mediu net lunar de 9.182 lei. Cele mai mari salarii medii lunare s-au înregistrat și în luna august în domeniul IT acestea atingând pragul de 10.419 lei fiind totuși în scădere cu 1,6% comparativ cu nivelul înregistrat o lună mai devreme.

În luna august au existat şi scăderi ale salariului mediu net față de luna anterioară, cele mai mari reduceri înregistrându-se în sectorul extracției cărbunelui superior și inferior cu -18,2%, precum şi în fabricarea produselor textile cu -5,5%.

În sectorul bugetar, în luna august 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-1,1%), ȋn administraţia publică (-1,5%), iar ȋn sănătate şi asistență socială a crescut cu 2,1%.

Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna august 2023 față de luna iulie 2023.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *