Ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fontana di Trevi din Roma?

Fontana di Trevi Sursă foto: Unsplash

În timp ce monedele aruncate de vizitatori în Fontana di Trevi din Roma, cu urări de dragoste, sănătate sau întoarcere în Orașul Etern, acestea oferă un ajutor practic unor persoane pe care turiștii nu le vor întâlni niciodată. De sute de ani, atunci când se află la Roma, vizitatorii se adună la fântână pentru a-și pune o dorință, urmând un ritual istoric. Puțini se gândeau de două ori la monedele lor. BBC prezintă care este povestea Fontana di Trevi și ce se întâmplă cu monedele aruncate?

Astăzi, monedele se adună timp de câteva zile înainte de a fi scoase și duse la divizia din Roma a organizației caritabile catolice Caritas, care numără gălețile de mărunțiș și le folosește pentru a finanța o bancă de alimente, o cantină pentru săraci și proiecte de asistență socială.

În 2022, Caritas a colectat 1,4 milioane de euro (1,52 milioane de dolari) de la fântână și se așteaptă să fi strâns și mai mult în 2023. Roma este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu 21 de milioane de turiști.

Extragerea monedelor este un spectacol și implică muncitori de la compania regională de utilități ACEA care se țin în echilibru pe marginea vastei fântâni baroce.

Monedele sunt apoi predate la Caritas, unde sunt uscate, apoi sortate și numărate.

Fântâna Trevi, finalizată în 1762, acoperă o latură a Palazzo Poli din centrul Romei, cu statuile sale de Tritoni care ghidează carul cu scoici al zeului Oceanus, ilustrând tema îmblânzirii apelor.

Este locul în care regizorul italian Federico Fellini a plasat una dintre cele mai faimoase scene din cinematografie în “La Dolce Vita”, cu Anita Ekberg intrând în fântână după miezul nopții și făcându-i semn lui Marcello Mastroianni să i se alăture.

În prezent, este interzis să te scalzi în apele ei, iar turiștii riscă amenzi dacă o fac.

De două ori pe săptămână, până la patru muncitori colectează monedele, a declarat Francesco Prisco, manager la ACEA. Fântâna este golită pentru a fi curățată de două ori pe lună.

“Operațiunile de colectare și de curățare sunt efectuate cât mai repede posibil pentru a încerca să reducem timpul de oprire a fântânii”, a spus el.

Nu doar monedele sunt pescuite din fântână. Muncitorii au scos bijuterii sau  proteze dentare.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *