Cine este Iulian Dumitrescu, posibil ministru al Transporturilor: Baron PNL de Prahova, înregistrat de DNA când intervenea la fostul ministru Cătălin Drulă ca să păstreze liberali în funcții-cheie

Carmen Radu oct. 21, 2021 3 comentarii
Iulian Dumitrescu

Iulian Dumitrescu este principalul pretendent în PNL pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă, varianta agreată în unanimitate de liberali, într-un guvern minoritar cu UDMR. Decizia nu a fost încă tranșată, în cărți fiind și Lucian Bode.

Președintele Klaus Iohannis este cel care l-a impus pe Nicolae Ciucă drept candidat al PNL într-o ședință desfășurată miercuri seară la Vila Lac cu conducerea PNL.

Iulian Dumitrescu este președintele Consiliului Județean Prahova, prim-vicepreședinte PNL și unul dintre cei mai influenți lideri liberali.

Iulian Dumitrescu a fost înregistrat recent de procurorii DNA, alături de deputatul PNL George Stângă, în biroul ministrului Transporturilor, în timp ce îi cereau fostului ministru Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Stenogramele DNA:

Dumitrescu Iulian: Am o întrebare punctuală.
Drulă Cătălin: Ia zi!
Dumitrescu Iulian: Să-mi zici cu ARSVOM-ul, dacă … Ce interes ai, dacă mai ni-l lași nouă? E ceva la Constanța …

Dumitrescu Iulian: Rămâne să vin o dată cu ARSVOM-ul la tine, da? Cu directorul, vin io cu el, da?
Drulă Cătălin: Ok.

Mai multe AICI.

Afacerile din Călărași

România Curată a scris, în noiembrie 2012, despre afacerile lui Iulian Dumitrescu, descoperind că a derulat contracte de sute de milioane de lei cu statul.

Iulian Dumitrescu a făcut afaceri în Călărași din 2007 până în 2009, alături de asociatul său, semnând contracte în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, scria anul trecut Știrile ProTV.

În 2008, Dumitrescu și-a cesionat acțiunile către asociatul său, dar a continuat să semneze contracte cu Consiliul Județean în calitate de director, inclusiv în 2009. Din 2010 nu mai semnează contracte, iar explicația vine puțin mai târziu, pentru că se hotărăște să intre în politică.

În 2012 a apărut pe afișe electorale și a cerut să fie votat senator de Călărași. Susținătorul candidaturii a fost chiar semnatarul contractelor de asfaltări, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean.

După retragerea lui, în afaceri a intrat tatăl său, alături de fostul asociat, care a încheiat contracte la Călărași.

Semnăturile lui apar pe contracte inclusiv în 2009. Ca o coincidență, după ce Dumitrescu ajunge senator, fostul asociat câștigă lucrare după lucrare în Călărași.

„Nu am făcut afaceri în Călărași, sunt legende și povești, multe. N-am făcut afaceri decât până în 2008, nu am avut treabă cu statul și vă mulțumesc și vă urez o zi bună”, spunea anul trecut Iulian Dumitrescu.

CV 

Iulian Dumitrescu a fost senator PNL de Călărași în mandatul 2012-2016 și senator PNL de Prahova în mandatul 2016-2020, după care a devenit președinte al Consiliului Județean Prahova.

În 2017-2018, a fost liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat.

Iulian Dumitrescu mai este cunoscut în PNL și pentru că în 2018 a încercat să îi ia locul fostului lider PNL Ludovic Orban, fiind sprijinit de contestatarii grupați în tabăra care l-a susținut pe Cristian Bușoi la congresul din 2017, printre care Marian Petrache, Teodor Atanasiu și Mihai Voicu.

În perioada 2001-2003, a deținut funcția de director general la Delta Contconsult, între 2003 și 2008 a fost director general la DG Grup, potrivit Wikipedia.

În anul 2013 a absolvit Programele „Senior Executives in National and International Security” și „Senior Managers in Government” la Harvard Kennedy School of Government, Harvard University, Boston, SUA.

În mai 2012, a fost admis la unul dintre cele mai prestigioase programe de MBA din lume, și anume la EMBA – Global, un parteneriat între London Business School și Columbia Business School, cu cursuri atât la Londra, cât și la New York. Întrerupe cursurile în decembrie 2012, când este ales senator de Călărași.

În 2010 a absolvit „General Management Program” la Harvard Business School, Harvard University, Boston, SUA.

În 2008-2009 participă la un Curs introductiv de siguranță națională organizat de Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.

În 1995 a absolvit Facultatea de Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnică București, iar în 1998 a obținut încă o licență, de această dată la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, Academia de Studii Economice din București.

Avere

Iulian Dumitrescu deține, conform declarației de avere depuse la intrare în funcția județeană, două apartamente în București – unul are 144 de metri pătrați, celălalt de 45 de metri pătrați, cumpărate în 2004 și 2008, deținute împreună cu soția sa Alexandra Paula Dumitrescu, și un Land Rover, din 2014, potrivit Europa Liberă.

Pe parcursul celor două mandate de senator, din declarațiile de avere ale senatorului se evidențiază două terenuri care i-au adus venituri importante – unul lângă București, în comuna Berceni, iar celălalt în Răzvad, județul Dâmbovița, un apartament de 56 de mp, în București și o mașină de lux.

Terenurile – unul de 5000 de metri pătrați, obținut din comasarea a două parcele de 2500 de metri pătrați, situat în comuna Berceni și celălalt de 16.320 de metri pătrați, obținut tot din alipire – i-au adus, pe parcursul perioadei în care le-a deținut, venituri de aproape 1 milion de euro, din chirie și vânzare. Cele două suprafețe au fost vândute firmei Bucegi Invest S.A. pentru 969.000 de lei, respectiv 775.200 de lei.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Iulian Dumitrescu mai apare, în momentul de față, în registre în șase societăți toate radiate – DELTA CONTCONSULT SRL, DGM AGREGATE SRL, LAUCRIST SRL, LONE SRL, OMEGA PRODUCTION SRL si EURO GRUP DG TRANSPORT SRL. Dumitrescu a început să renunțe la afaceri, în 2012, când a fost ales senator.

Foto: Iulian Dumitrescu / Sursa: Facebook

Comentarii

 1. Nicio propunere nu e in regula.
  Ăla de Ph are legaturi mafiote si ce nu mergeau Trasporturile dar daca-l pun pe asta e varza.
  Spaga e pe primul loc.
  Iar ălalalt asa cum s-a combinat cu militia corupta e clar.
  Zero pentru amandoi!
  Poate sa nu-i vrea Ciuca sa nu se compromita!

 2. Deja viitorul ministru al transporturilor i-a promis senatorului Stângă sa i-l aduca inapoi la APDM GALATI pe prietenul lui din stenograme, tanarul Serban Alexandru

 3. Cei de la DNA ar trebui sa găsească corelația între aceste firme și obținerea de fonduri europene, Iulian Dumitrescu și asociații, despre lucrări obținute politic, nici să nu mai vorbim.
  DELTA CONTCONSULT SRL, DGM AGREGATE SRL, LAUCRIST SRL, LONE SRL, OMEGA PRODUCTION SRL si EURO GRUP DG TRANSPORT SRL. actualmente SC EURO GRUP STELA PRODUCTS SRL. Si…

  Potrivit unui comunicat remis presei în data de 6 ianuarie 2021, DNA Ploieşti anunţa că a trimis în judecată, în stare de libertate, nouă inculpaţi printre care şi o societate privată (SC.Euro Grup SRL) sub acuzaţia de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşite în forma autoratului şi a complicităţii.
  Sursa site PNA
  si
  https://m.adevarul.ro/locale/ploiesti/dna-ploiesti-trimite-judecataprimul-mare-dosar-coruptie-cinci-ani-pauza-printre-inculpati-fostul-finantator-fc-petrolul-1_61e597055163ec4271d52fca/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.