Cum vor arăta vacanțele în 2022: Românii vor plăti cu până la 20% mai mult pentru escapadele turistice, din cauza scumpirilor din toată lumea

turism 2022, vacante, destinatii vacante

După doi ani de călătorii restricționate, 2022 se anunță a fi anul norocos pentru cei care nu au putut merge în vacanțe așa cum își doreau. Deși industria ospitalității a fost puternic lovită de pandemie, mulți hotelieri au folosit timpul de nefuncționare pentru renovarea camerelor. Anul acesta pentru turism a fost unul mai bun ca 2020, care a reprezentat cea mai slabă perioadă din istorie. Oamenii s-au obișnuit cu restricțiile și foarte mulți turiști s-au vaccinat știind că vor călători mai mult.

„Pandemia nu descurajează călătoriile. Sezonul acesta va fi mai bun ca cel trecut deoarece pe plan intern s-au anunțat relaxări destul de mari. În continuare, turiștii ar trebui să evite aglomerațiile pentru că trăim deja în vremea Omicron. Pentru destinațiile externe singura problemă de care ar trebui turiștii să țină cont de țările din care se întorc în România, care se pot afla pe lista roșie”, a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Patronatului Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT)

Destinații de vacanță în 2022: litoralul românesc și bulgăresc

Reprezentantul ANAT spune că cei mai mulți turiști vor merge pe litoralul românesc și bulgăresc în 2022. În Bulgaria merg circa 500.000 de turiști români în fiecare, iar în România aproximativ două milioane.

„Aceasta este destinația numărul unu pentru că este accesibilă și nu sunt restricții pe timp de vară (Bulgaria elimină în general restricțiile). De asemenea, la mare căutare va fi Egiptul în continuare și în 2022”, a declarat acesta.

Turiștii vor călători foarte mult în Turcia și Grecia, care sunt destinațiile clasice de vară și în general pe timpul sezonului estival sunt deschise. Cert este că destinațiile externe de vara ale românilor sunt oricum Grecia, Turcia, însă turiștii vor alege din ce în ce mai mult destinații și circuite exotice precum Peru, Mexic, Kenya.

Românii vor aloca mai mulți bani pentru vacanțele din 2022

Bugetul turiștilor va suferi schimbări pentru anul viitor și vor aloca mai mulți bani pentru a pleca în vacanțe. Traian spune că se va observa o creștere în bugetul românilor de 10-20% din cauza scumpirilor din toată lumea.

„Tarifele pentru vacanțe au crescut și în România și în toată lumea. În țară s-au scumpit cu 10-15% din cauza inflației în creștere, din cauza prețurilor mari la utilități, precum și din motivul că hotelierii nu au putut să mențină deschise locațiile din cauza lockdown-ului din 2020. Turiștii care au un venit decent s-ar putea să își mărească bugetul de călătorie în 2022”, precizează acesta.

În schimb, au fost și câteva destinații pentru care agențiile de turism au mai ieftinit tarifele, iar acest trend se va menține și anul viitor. Egiptul a fost una dintre aceste destinații deoarece hotelierii au vrut să își recupereze pierderile din perioada lockdown-ului.

„Începând cu pandemia, agențiile de turism au început să recupereze lansând mai multe curse charter direct către aceste destinații exotice. În cazul în care aceste agenții pot negocia mai bine prețul, pot ajuta și tarifele”, transmite Traian Bădulescu.

Sursa: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *