„Dați căldura mai încet cu un grad, pentru a reduce dependența de gaz rusesc”, recomandă un oficial din energie

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Europenii ar trebui să-și reducă temperatura din case într-o anumită măsură pentru a economisi gaze și pentru a reduce dependența de importurile rusești, pe care Rusia le mânuiește ca armă în războiul din Ucraina, a declarat principalul consilier energetic la nivel mondial, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit The Guardian.

Fatih Birol, director executiv al AIE, organul global de supraveghere a energiei, a declarat: „Rusia își folosește resursele de gaze naturale ca o armă economică și politică. Acest lucru este clar pentru toată lumea din lume.”

Ajustarea termostatului de acasă cu 1 grad Celsius ar economisi aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an, o economie importantă în cadrul importurilor totale de gaze rusești de 155 de miliarde de metri cubi, dacă ar fi implementată împreună alte măsuri. Ar ajuta la reducerea facturilor la energie, dar la menținerea confortului”, a spus Birol.

Guvernele din Europa ar trebui, de asemenea, să impună o taxă excepțională companiilor de combustibili fosili care s-au bucurat de o o creștere a prețurilor la energie și să folosească această taxă pentru a reduce facturile la energie pentru consumatorii nevoiași, a mai transmis Agenția Internațională pentru Energie, care a elaborat un plan în 10 pași pentru a reduce importurile de gaze rusești cu aproximativ o treime înainte de iarna viitoare.

Închiderea planificată a mai multor centrale nucleare ar trebui, de asemenea, să fie amânată, birocrația ar trebui redusă pentru a avansa construirea mai multor producții eoliene și solare și trebuie intensificate de urgență eforturile de îmbunătățire a eficienței energetice în case și întreprinderi, a spus AIE.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *