Decizie. Parlamentarii păstrează suprataxarea contractelor part-time. Creșterea impozitelor pe locuințe se amână / Schimbări de reguli la consultanța fiscală pe microîntreprindere / Obligația de a accepta plata cu cardul, pentru „încasări cash” de 50.000 lei, în loc de cifră de afaceri

Parlamentul României Sursa foto: Facebook

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, Ordonanța de Urgență 16 dată de Guvern în august, care a introdus măsuri fiscale și taxe noi, atât de la 1 august, cât și unele care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Totuși, parlamentarii au venit cu o serie de schimbări.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Se păstrează suprataxarea contractelor part-time

Parlamentarii USR au depus amendamente la ordonanță pentru eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă parțială de lucru (part time). Cu toate acestea, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor.

Se amână creșterea impozitelor pe locuințe

Impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025, a decis Camera Deputaților. Deputații au hotărât să aplice de la 1 ianuarie 2025 noul mod de calcul, pe baza grilei notariale. În schimb, au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.

Dividendele distribuite în 2022, impozitate cu 5%

Deputații au clarificat cota de impozitare pentru dividendele distribuite în anul 2022. Guvernul a decis să majoreze impozitarea dividendelor la 8%, de la 5%, cu aplicare de la începutul anului următor.

De obicei firmele distribuie dividende în anul următor, după aflarea rezultatelor anuale. Totuși, dacă companiile ar distribui în 2023 dividende pentru 2022, ele ar suporta cota de impozitare de 8%. Drept urmare, ele s-au grăbit în acest an și au distribuit trimestrial dividendele, ca să beneficieze de cota de impozitare mai favorabilă, de 5%.

„Art.VI1. – În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit legii.”, arată clarificarea adusă.

Plata cu cardul, obligatorie pentru „încasări cash” de 50.000 lei, în loc de cifră de afaceri

Au fost aduse modificări și la prevederea care a scăzut cifra de afaceri de la care companiile sub obligate să accepte plata cu cardul. Guvernul a decis ca firmele cu afaceri pornind de la 10.000 de euro (50.000 lei) să fie obligate să accepte plata cu cardul. Anterior, pragul era de 50.000 de euro (250.000 lei).

Acum, deputații au decis că se vor lua în calcul încasările în numerar, nu cifra de afaceri.

Astfel, vor fi obligate să accepte plata cu cardul companiile care au încasări de numerar care pornesc de la 50.000 lei.

„Obligația de acceptare de către persoanele juridice prevăzute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei”, arată modificarea.

Pragul de 20% pentru venituri din consultanță pentru microîntreprinderi, eliminat

Guvernul stabilise că microîntreprinderile pot obține cel mult 20% din venituri din activități de consultanță/management. Dacă o microîntreprindere depășește acest plafon de 20%, ea va trece la impozit pe profit.

Acum, parlamentarii au decis să elimine această restricție. Schimbarea a venit printr-un amendament depus de deputatul PNL Bogdan-Iulian Huțucă.

Încadrarea microîntreprinderilor în noul plafon de 500.000 se va face în funcție de veniturile din 2023

Ordonanța guvernului stabilea că o companie poate fi încadrată ca microîntreprindere dacă are venituri de 500.000 de euro. Anterior, acest plafon era de 1 milion de euro.

Parlamentarii stabilesc acum că acest plafon va fi calculat în funcție de veniturile obținute de microîntreprineri în cursul anului 2023, și nu în funcție de veniturile de la finalul anului 2022.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *