EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul pregătește din nou decontarea șomajului tehnic pentru angajați. Executivul vorbește despre „interzicerea” unor activități economice

somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Guvernul se pregătește să susțină din nou de la bugetul de stat indemnizațiile de șomaj tehnic, până la 31 decembrie 2021, în contextul în care Executivul vorbește din nou despre „interzicerea” unor activități economice, ca urmare ritmului accelerat de creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19, arată un proiect de ordonanță de urgență obținut de Economedia.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, […] ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările și completările ulterioare”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

Practic, Guvernul vrea să reinstaureze decontarea șomajului tehnic de la bugetul de stat, în cazul în care angajatorii sunt obligați să își închidă sau să își reducă activitatea, ca urmare a restricțiilor impuse de stat pentru a ține sub control virusul.

„De prevederi beneficiază salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, stabilite în funcție de incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate”, arată documentul.

De indemnizația lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut vor beneficia și alte categorii de persoane care realizează venituri, precum alţi profesionişti, avocați sau persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe.

Guvernul afirmă că promovează această ordonanță de urgență „luând în considerare hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice defavorabile, generată de ritmul accelerat de creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19” și „luând act de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care reclamă adoptarea unor măsuri de limitare a contactului fizic între persoane, având ca efect direct interzicerea/ suspendarea / limitarea unor activități economice”.

Guvernul decisese anterior, în contextul ameliorării situației sanitare, ca începând din data de 1 iulie indemnizațiile de șomaj tehnic să nu se mai deconteze de la bugetul de stat. Angajatorii care doreau să aplice măsura șomajului tehnic trebuiau să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia.

Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei fiind 30.06.2021, conform OUG 211/2020.

Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *