Firma de software SAP va plăti 220 de milioane de dolari pentru acuzații de mită care implică oficiali guvernamentali din întreaga lume

Whirlpool implementează SAP SuccessFactors pentru o transformare de la zero a departamentelor HR din companie SAP-Innovation Center Konrad-Zuse-Ring 10 D-14469 Potsdam Foto: KAY HERSCHELMANN Telefon:+49 (0)30-2927537 Mobil: +49 (0)171 26 73 495 email: Kay.Herschelmann@t-online.de, Berliner Sparkasse BAN: DE02 1005 0000 1554 5828 37 BIC-/SWIFT-Code: BE LA DE BE BLZ: 10050000 Konto-Nr.:1554582837 Alle Rechte vorbehalten. Abdruck nur gegen Honorar (zzgl. Mwst) und Belegexemplar. Urhebervermerk wird gemaess Paragraph 13 UrhG verlangt. Weitergabe an Dritte nur mit Genehmigung des Fotografen. NO MODEL RELEASE!

Gigantul global de software SAP a acceptat să plătească peste 220 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile de mită care implică oficiali guvernamentali din întreaga lume, scrie BBC.

Banii și cadourile, de obicei transmise prin intermediul unor consultanți de afaceri externi, erau destinate să ajute la câștigarea de afaceri în Africa de Sud, Indonezia și în alte țări, potrivit oficialilor americani.

Se presupune că schemele au funcționat cel puțin din decembrie 2014 până în ianuarie 2022.

SAP a declarat că a cooperat cu anchetatorii și a revizuit politicile.

“SAP rămâne vigilentă în menținerea celor mai înalte standarde de etică și conformitate”, a precizat compania într-o declarație.

SAP, care are sediul central în Germania și acțiuni listate în SUA, se numără printre cele mai mari companii de software din lume.

Potrivit documentelor tribunalului din SUA, filialele firmei care operează în cinci țări din Africa, Azerbaidjan și Indonezia s-au implicat în scheme de mită, încălcând “în mod repetat” politicile companiei care aveau ca scop protejarea împotriva corupției.

Golf, cumpărături și restaurante

În Africa de Sud, compania ar fi plătit onorarii de milioane de euro unor consultanți, deși nu a efectuat nicio activitate, și a finanțat călătorii la New York pentru oficiali guvernamentali, inclusiv excursii de golf.

În Indonezia, a finanțat, de asemenea, excursii de cumpărături și mese, precum și plăți mai explicite.

Ordinul Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursă citează discuțiile de pe WhatsApp, inclusiv instrucțiunile: “Șaptezeci de milioane, în bancnote de cincizeci de mii… Aduceți plicul gol”.

Oficialii au declarat că SAP – care a fost pedepsită pentru încălcarea legilor americane împotriva mitei și corupției în Panama în 2016 – nu a reușit să adopte proceduri pentru a contracara riscul ridicat al unor astfel de probleme, înregistrând în mod incorect mita ca fiind cheltuieli de afaceri legitime.

Înțelegerea include o amendă penală de 118,8 milioane de dolari, potrivit Departamentului de Justiție și Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursă, care au colaborat cu autoritățile din Africa de Sud în cadrul anchetei și au anunțat acordul.

Sancțiunile au fost reduse de la maximul posibil după ce SAP a cooperat cu anchetatorii și a luat măsuri pentru a pedepsi și concedia angajații implicați în aceste plăți.

“SAP și-a acceptat responsabilitatea pentru practicile corupte care au afectat întreprinderile oneste care se angajează în comerțul global”, a declarat Jessica D. Aber, procurorul SUA pentru Districtul de Est din Virginia.

“Vom continua să urmărim cu fermitate cazurile de mită pentru a proteja companiile naționale care respectă legea în timp ce participă pe piața internațională”.

SUA au declarat că vor renunța la acuzațiile penale împotriva firmei după trei ani, dacă SAP respectă acordul anunțat.

SAP-Innovation Center Konrad-Zuse-Ring 10 D-14469 Potsdam Foto: KAY HERSCHELMANN Telefon:+49 (0)30-2927537 Mobil: +49 (0)171 26 73 495 email: Kay.Herschelmann@t-online.de, Berliner Sparkasse BAN: DE02 1005 0000 1554 5828 37 BIC-/SWIFT-Code: BE LA DE BE BLZ: 10050000 Konto-Nr.:1554582837 Alle Rechte vorbehalten. Abdruck nur gegen Honorar (zzgl. Mwst) und Belegexemplar. Urhebervermerk wird gemaess Paragraph 13 UrhG verlangt. Weitergabe an Dritte nur mit Genehmigung des Fotografen. NO MODEL RELEASE!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *