Guvernul amenință benzinarii cu legea speculei dacă cresc „nejustificat” prețurile la carburanți, deși nu are bază legală în prezent

Elena Deacu iun. 29, 2022 1 comentarii
benzina carburant alimentare pompa foto pixabay

Guvernul susține că va considera drept „acțiune speculativă” o creștere „nejustificată” a prețurilor la carburanți, pe perioada aplicării mecanismului de compensare a prețurilor, deși nu explică ce înseamnă „creșterea nejustificată” și prevederile din ordonanța privind specula nu se pot aplica decât în situații excepționale.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care instituie un mecanism de compensare a prețurilor la carburanți. Acesta va fi implementat în perioada 1 iulie – 30 septembrie și va fi opțional, așadar benzinarii nu pot sunt obligați să scadă prețul. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat, arată proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor.

Proiectul mai prevede, de asemenea, că benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă. Ministerul Finanțelor susține că a inclus această prevedere pentru a evita un „comportament inadecvat al operatorilor economici”, drept pentru care „se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ”.

„Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor nu explică în actul normativ ce înseamnă o creștere „nejustificată” a prețurilor. Asta deși la nivel global prețurile petrolului sunt volatile și fluctuante, în această perioadă caracterizată de tensiuni geopolitice.

Totodată, „legea speculei”, adică ordonanța de urgență privind combaterea acţiunilor speculative, se poate aplica doar în situații excepționale.

„În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi a unei bune funcţionări a pieţei interne, prin prezenta ordonanţă de urgenţă sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative emise de Parlamentul sau Guvernul României”, arată ordonanța.

România nu se află, în prezent, în niciuna dintre aceste situații și Guvernul nu a anunțat o intenție de a trece la o situație excepțională în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Foto: Pixabay

Comentarii

  1. Acum 10 ani benzina era 3 lei si era rentabila la 147 de dolari mia de barili!acum nu mai este rentabila(sic),nici la 9 lei!explicatia?ca e putina pe piata?explicatia care este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.