Guvernul majorează la 65,5 miliarde de lei bugetul programului de investiții „Anghel Saligny”, supranumit „PNDL 3”

Redacția apr. 6, 2022 0 comentarii
Lucrări de reparații Valea Oltului - muncitori utilaje

Guvernul majorează, în ședința de astăzi, bugetul programului de investiții „Anghel Saligny”, supranumit „PNDL 3”, care va ajunge la 65,5 miliarde lei.

„Vom adopta un act normativ prin care vom suplimenta bugetul la programul național de investiții Anghel Saligny cu aproximativ 15,5 miliarde lei. 10 miliarde vor fi destinați pentru construcția și modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze. În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,6 miliarde și ea va viza preponderent modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare și extinderea rețelei de gaze”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Inițial, programul de investiții locale Anghel Saligny prevedea un buget de 50 de miliarde de lei până în anul 2028 pentru primării. Însă, recent, Ministerul Dezvoltării a anunțat că va suplimenta bugetul cu 5,5 miliarde lei pentru a finanța și proiectele de extindere a rețelei de gaze naturale care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Recent, Ministerul Dezvoltării a anunțat o nouă suplimentare a bugetului programului de investiții, cu încă 10 miliarde de lei, ducându-l la un total de 65 de miliarde lei, după cum a scris Economedia aici.

Guvernul motivează această suplimentare prin faptul că există un număr mare de solicitări, respectiv 4.858 cerereri depuse prin Program, cu o valoare aproximativă de 89 miliarde lei, pentru investiții în drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor.

De unde vrea să ia statul acești bani? „Impactul negativ generat de măsurile prevăzute în prezentul proiect de act normativ va fi compensat în anii următori, pe de o parte, de spațiul financiar creat prin încheierea Programelor PNDL I și PNDL II, iar, pe de altă parte, din creșterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării Programului de facturare electronică „e-facturare”, arată nota de fundamentare.

USR: Coaliția pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali

USR acuză Coaliția de guvernare că prin această măsură pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali. „Coaliția sărăciei, patronată de președintele Klaus Iohannis, vrea să suplimenteze cu 15,5 miliarde lei bugetul pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Adică, pentru PNDL 3, pușculița tradițională din care își umplu buzunarele baronii locali și firmele de casă ale partidelor la putere. Aceasta în timp ce românii continuă să se confrunte cu facturile uriașe la energie și cu inflația galopantă, iar orice propunere a USR de sprijinire a populației, prin reducerea taxării muncii și a taxelor percepute de stat la energie și combustibili, este refuzată sub pretextul impactului bugetar”, arată aceștia.

Foto: Lucrări de reparații pe Valea Oltului (Sursa: CNAIR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *