Guvernul vrea să majoreze cu 10 miliarde lei, la 65 miliarde lei, bugetul programului „Anghel Saligny” prin care primăriile finanțează investiții locale și care a fost supranumit din această cauză „PNDL 3”. USR acuză că, prin această suplimentare, coaliția de guvernare pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali.
Inițial, programul de investiții locale Anghel Saligny prevedea un buget de 50 de miliarde de lei până în anul 2028 pentru primării. Însă, recent, Ministerul Dezvoltării a anunțat că va suplimenta bugetul cu 5,5 miliarde lei pentru a finanța și proiectele de extindere a rețelei de gaze naturale care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Acum, Ministerul Dezvoltării anunță o nouă suplimentare a bugetului programului de investiții, cu încă 10 miliarde de lei, ducându-l la un total de 65 de miliarde lei.
Guvernul motivează această suplimentare prin faptul că există un număr mare de solicitări, respectiv 4.858 cerereri depuse prin Program, cu o valoare aproximativă de 89 miliarde lei, pentru investiții în drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor.
De unde vrea să ia statul acești bani? „Impactul negativ generat de măsurile prevăzute în prezentul proiect de act normativ va fi compensat în anii următori, pe de o parte, de spațiul financiar creat prin încheierea Programelor PNDL I și PNDL II, iar, pe de altă parte, din creșterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării Programului de facturare electronică „e-facturare”, arată nota de fundamentare.
USR: Coaliția pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali
USR acuză Coaliția de guvernare că prin această măsură pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali. „Coaliția sărăciei, patronată de președintele Klaus Iohannis, vrea să suplimenteze cu 15,5 miliarde lei bugetul pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Adică, pentru PNDL 3, pușculița tradițională din care își umplu buzunarele baronii locali și firmele de casă ale partidelor la putere. Aceasta în timp ce românii continuă să se confrunte cu facturile uriașe la energie și cu inflația galopantă, iar orice propunere a USR de sprijinire a populației, prin reducerea taxării muncii și a taxelor percepute de stat la energie și combustibili, este refuzată sub pretextul impactului bugetar”, arată aceștia.
„Lumea întreagă e în alertă din cauza războiului. Țările europene propun pachete masive de sprijinire a populației pentru a face față creșterii prețurilor la carburanți. La noi, inflația, creșterile prețurilor la alimente și carburanți nu sunt o prioritate pentru Ciucă, Cîțu și Ciolacu. Baronii din partid sunt grija lor cea mare. PSD și PNL vor să suplimenteze PNDL cu încă 15,5 miliarde de lei, pentru primarii de casă. Bugetul de stat nu e un sac fără fund. Aș fi vrut să îi văd pe guvernanți preocupați de sprijinirea autorităților locale să facă față valului de refugiați ucraineni, să nu lăsăm responsabilitatea asta doar în mâinile voluntarilor, ori de sprijinirea primarilor pentru a face față creșterilor prețurilor la gaze. Astea ar trebui să fie prioritățile acum”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.
Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, susține că „celebrul program PNDL este doar un mod de a transfera banii contribuabililor către firmele de partid și baronii locali, un program inventat de PSD prin Liviu Dragnea și care merge de minune în România pentru a menține baroniada locală la putere și românii în sărăcie”. „De altfel, motivul principal pentru care coaliția PNL-USR-UDMR s-a destrămat, iar USR a fost dat afară de la guvernare, a fost tocmai acest PNDL 3, făcut de premierul de atunci, Florin Cîțu, ca să câștige baronii PNL de partea lui la congresul partidului. USR s-a opus și se opune în continuare cu fermitate acestei scheme de drenare a banilor românilor către buzunarele baronilor locali și clientelei de partid”, declară Năsui.
Potrivit USR, din proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Dezvoltării aflăm că s-ar impune suplimentarea bugetului Programului „Anghel Saligny” de la 50 miliarde lei la 65,5 miliarde lei „în vederea asigurării accesului la servicii esențiale a întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate”. Cu alte cuvinte, USR susține că sunt reciclate aceleași argumente pentru care s-au alocat alte zeci de miliarde de lei și prin PNDL 1, și PNDL 2, fără a se vedea rezultate notabile în ceea ce privește calitatea vieții românilor.