ANALIZĂ De 9 Mai, ziua Europei. Cum a evoluat economia României, de 18 ani în “familia” UE: Salariile s-au triplat, PIB-ul pe cap de locuitor (PPP) a depășit Ungaria, țara noastră a primit peste 100 de miliarde de euro fonduri UE

Steaguri Romania si UE Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

Aderarea României la Uniunea Europeană în urmă cu 18 ani a marcat un punct de cotitură pentru economia țării: a facilitat integrarea pe piețele europene și pe piața muncii, atragerea de investiții străine și, în general, creșterea nivelului de trai. A deschis granițele pentru studii și turism. Din 2007 până acum, țara noastră a primit peste 100 de miliarde de euro din fonduri europene post-aderare, iar salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă. Inegalitățile însă persistă, iar țara noastră nu a valorificat pe deplin oportunitățile aduse de fondurile europene. De “Ziua Europei”, Economedia face o sinteză a cifrelor din economia României, care arată, cu date actualizate, cum a beneficiat țara noastră de la integrarea în “familia europeană”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
  • PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPP): La același nivel cu Polonia și peste Ungaria

În 2024, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare se situa între 66% din media UE în Bulgaria și la 241% în Luxemburg, arată estimările preliminare publicate în martie de Eurostat, biroul statistic al UE. România a ajuns la 79% din media UE, la același nivel cu Polonia și Estonia și peste încă șase alte țări: Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria.

 

Grafic Eurostat PIB PPP
Sursa: Eurostat

 

 

 

În anul aderării PIB-ul pe cap de locuitor al României reprezenta doar 41% din valoarea medie a UE.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Trebuie menționat aici însă că PIB-ul nu surprinde în mod exact bunăstarea reală a populației, după cum au atras anterior atenția economiștii întrebați de Economedia cu privire la datele care ne pun pe aceeași treaptă cu Polonia. Indicatorul rămâne însă unul relevant în ceea ce privește evoluția economică a României.

Țara noastră a crescut constant pe “scara bunăstării” în UE, de la o medie de numai 56% în 2015 până la 79% în 2024.

  • Veniturile populației: Salariile s-au triplat

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, și mai ales în ultimii 7-8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, arată o analiză de specialitate: în termeni nominali, salariul mediu net lunar a crescut de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1045 de euro, în 2024. Chiar și luând în considerare inflația, care erodează puterea de cumpărare, creșterea rămâne una semnificativă, cu o majorare de peste 122% a salariului mediu net, România depășind astfel mai multe țări din această zonă a Europei, arată analiștii Romanian Economic Monitor (RoEM)-UBB FSEGA, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Această creștere nu este resimțită însă de toți românii din cauza inegalităților economice. Pe de altă parte, economiștii menționează că acestea s-au redus în anii recenți. În 2015, România era încă țara cu cele mai mari inegalități ale veniturilor din întreaga UE.

  • Investițiile străine

Un alt indicator relevant în economie măsoară evoluția soldului investițiilor străine directe (ISD). Evoluția crescătoare a acestui indicator arată că, după aderare, România a devenit și a continuat să fie o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini.

Investițiile străine aproape s-au triplat: de la 42 de miliarde de euro (2007) la aproximativ 118,23 miliarde de euro la finalul anului 2023, conform celui mari recent raport al BNR, din septembrie 2024.

Banii europeni

România e stat beneficiar net de bani europeni: pentru fiecare euro pe care l-am trimis către bugetul Uniunii, am primit înapoi trei.

Din 2007 până acum, țara noastră a primit peste 100 de miliarde de euro din fonduri europene post-aderare, conform datelor prezentate de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene în martie 2025.
În actualul exercițiu financiar, România are la dispoziție aproape 45 de miliarde de euro (grant + cofinanțări) pentru investiții esențiale în infrastructură, economie și servicii publice.

Se putea, însă, și mai bine și avem încă restanțe în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aderarea la spațiul Schengen

Beneficiile încă mai vin: La începutul anului 2025, România și Bulgaria au aderat deplin la Schengen, după un proces care a durat 18 ani. Cele două țări ar urma să economisească miliarde de euro în costuri. Detalii AICI

 

Comentarii

  1. Paritatea Puterii de Cumpărare este o glumă proastă. Dar văd că se renunță greu la ea.

    …Pentru că astfel guvernarea dezastruoasă a coaliției PSD PNL pare una de succes. Așadar, domnul Ciolacu are motive de mândrie, întrucât presa demonstrează entuziast mărețele realizări ale guvernării domniei-sale. Mulțumesc domnului Ciolacu pentru starea excepțională în care se află economia României. Agențiile de rating arată deja României spre junk.

    • Bună ziua! Articolul, dacă l-ați fi citit până la capăt, prezintă evoluția pe larg, cu cifre, a economiei României în ultimii 18 ani, și cu bune, dar și cu rele, așa cum o facem în fiecare an, fără a numi sau a lăuda niciun Guvern. Și conține inclusiv disclaimer referitor la limitările indicatorului parității puterii de cumpărare. Așadar, interpretarea dvs că am lăuda „mărețe realizări” ale cuiva este pur subiectivă și tendențioasă.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.