În 2024, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare (PPS) se situa între 66% din media UE în Bulgaria și la 241% în Luxemburg, arată estimările preliminare publicate azi de Eurostat, biroul statistic al UE. România a ajuns la 79% din media UE, la același nivel cu Polonia și Estonia și peste încă șase alte țări: Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria.
Paritatea Puterii de Cumpărare exprimă numărul de unități de valută necesare pentru cumpărarea într-o țară a aceluiași volum de bunuri și servicii care se poate obține cu o unitate monetară a țării bază de comparare. Paritatea puterii de cumpărare exprimă raportul între prețurile practicate în condițiile pieței interne a fiecărei țări.
Date privind PIB/ Capita, în standarde ale puterii de cumpărare, pot fi consultate AICI
În 2023, România înregistra o valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC care o situa ușor mai jos, la nivelul de 78% față de media Uniunii Europene. Țara noastră ajunsese astfel înaintea Poloniei și Ungariei (care erau la 77% față de media UE), dar era încă în urma Estoniei (80%).
Trebuie menționat aici însă că PIB-ul nu surprinde în mod exact bunăstarea reală a populației, după cum au atras anterior atenția economiștii întrebați de Economedia cu privire la datele care ne pun pe aceeași treaptă cu Polonia. Indicatorul rămâne însă unul relevant în ceea ce privește evoluția economică a României.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Țara noastră a crescut constant pe “scara bunăstării” în UE, de la o medie de numai 56% în 2015 până la 79% în 2024.
10 țări au depășit media UE
În 2024, s-au observat diferențe substanțiale între țările UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare. 10 țări, reprezentând aproximativ 34% din populația UE, au depășit media UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.
Luxemburg și Irlanda au înregistrat cele mai ridicate niveluri (141% și, respectiv, 111% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (35% peste media UE), Danemarcei (+28%) și Belgiei (+17%).
Cel mai scăzut nivel al PIB-ului pe cap de locuitor a fost înregistrat în Bulgaria, cu 34% sub media UE. Grecia și Letonia s-au situat, de asemenea, sub medie, cu 30% și, respectiv, 29%.
Cu referire la acest indicator, cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor au explicat anterior, pentru Economedia, că realitatea economică este una mai complexă și, confirmând percepția majorității populației, indicatorul bunăstării financiare a populației arată că România se află pe penultimul loc în regiune, după Polonia. Economiștii remarcă totuși că trendul PIB-ului pe cap de locuitor în România este unul pozitiv, convergența fiind cea mai rapidă din regiune în ultimii 10 ani (de la 55% la 80% față de media UE).
Citește aici explicațiile economiștilor legate de acest indicator și interpretarea sa: