Integrarea deplină a Bulgariei și a României în spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, a îmbunătățit semnificativ economia UE, conform raportului din 2025 privind starea spațiului Schengen, publicat miercuri de Comisia Europeană, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cele două țări ar urma să economisească miliarde de euro în costuri.
La începutul lui 2025, ambele țări au aderat deplin la Schengen, după un proces care a durat 18 ani. Înaintea renunțării la controalele interne de frontieră, companiile din Bulgaria și România plăteau miliarde de euro pe an din cauza creșterii costurilor logistice, a întârzierii livrărilor, a prețurilor ridicate pentru combustibili și a salariilor pentru transportatori.
Documentul arată că anul trecut au fost luate multe decizii pentru întărirea Schengen, pentru a proteja frontierele externe și a da exemplu cu munca în comun a Bulgariei, Austriei, Greciei, Ungariei, României și Slovaciei. Au fost scoase în evidență activitățile desfășurate la frontiera dintre Bulgaria și Turcia pentru a preveni amenințările la adresa UE.
Spațiul Schengen a adus profunde beneficii UE și cetățenilor europeni. Este coloana vertebrală a pieței interne europene și face viața mai ușoară pentru aproape 450 de milioane de oameni, se arată în raport. Anul trecut, mai mult de o jumătate de miliard de persoane au vizitat spațiul Schengen, ceea ce a sporit creșterea economică.
Sistemele de securitate din Schengen au ajutat la reducerea numărului persoanelor care traversau ilegal frontierele externe. Acest număr a ajuns la un nivel record scăzut în 2024. Conform raportului, s-a înregistrat o creștere de 12% a returnării de cetățeni străini care nu aveau dreptul de a sta în spațiul Schengen.