Inflația în creștere a salariilor din Marea Britanie ar putea conduce Banca Angliei la o nouă creștere bruscă a ratelor dobânzilor în această săptămână

Redacția ian. 29, 2023 0 comentarii
Bank of England, banca angliei

Inflația în creștere a salariilor din Marea Britanie ar putea conduce Banca Angliei la o nouă creștere bruscă a ratelor dobânzilor în această săptămână, scrie Bloomberg. Investitorii și economiștii se așteaptă ca banca centrală britanică să majoreze joi dobânda cheie cu o jumătate de punct, până la 4%. Acest lucru ar marca cel mai ridicat nivel din 2008 și cel mai rapid șir de creșteri din ultimele trei decenii.

Măsura va provoca și mai multă suferință pentru gospodăriile care se luptă deja cu cea mai mare presiune asupra costului vieții din istorie. Peste 1 milion de lucrători din sectorul public vor părăsi săptămâna aceasta locul de muncă în semn de protest față de faptul că salariile lor nu țin pasul cu inflația, care a atins anul trecut un maxim al ultimilor 41 de ani.

Factorii de decizie politică, conduși de guvernatorul Andrew Bailey, sunt îngrijorați de faptul că salariile cresc în cel mai puternic ritm înregistrat vreodată, cu excepția perioadei imediat după pandemie, ceea ce sporește riscul unei spirale salariu-preț. Oficialii pregătesc un sondaj anual privind salariile și o evaluare a capacității de ofertă a economiei, o măsură a „limitei de viteză” a creșterii economice din Marea Britanie.

Se așteaptă ca sondajul să arate că angajatorii plănuiesc noi creșteri ale deconturilor salariale în acest an, în timp ce analiza ofertei va indica probabil o piață a forței de muncă mai restrânsă decât se credea. Acești factori contribuie la creșterea prețurilor, ceea ce susține nevoia de majorare a ratelor – chiar dacă economia slăbește.

În ciuda previziunilor privind o recesiune în acest an și o scădere puternică a inflației față de ceea ce estima în noiembrie, BOE va trebui să comprime economia și să crească șomajul pentru a preveni o spirală a prețurilor salariale, a declarat Michael Saunders, consilier senior la Oxford Economics și decident politic la banca centrală până anul trecut.

În timp ce ritmul acestor creșteri depășește cu mult nivelul de confort al BOE, acesta este încă în urma inflației. Indicele prețurilor de consum a crescut cu 10,5% în decembrie, în scădere de la un vârf de 11,1% cu două luni înainte, dar încă de peste cinci ori mai mult decât rata țintă de 2% a BOE. Salariile reale ajustate în funcție de inflație sunt în scădere, ceea ce reprezintă cea mai puternică reducere a puterii de cumpărare a gospodăriilor din toate timpurile.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *