Lovitură pentru transportatori: În lipsa unei autostrăzi pe Valea Oltului, camioanele nu vor mai circula pe timpul verii, la sfârșit de săptămână, pe DN 7 între Pitești și Sibiu (Propunere)

Lucrări de reparații Valea Oltului - muncitori utilaje

Camioanele nu vor mai circula pe DN 7 Valea Oltului, vineri, sâmbătă și duminică, în sezonul estival, potrivit unui Proiect de ordin al Ministrului Transporturilor lansat în dezbatere publică.

Incapabil să finalizeze întreaga autostradă A1 (coridorul IV Constanța – Nădlac 2),  Ministerul Transporturilor răspunde solicitărilor Poliției Rutiere care spune că cea mai importantă rută comercială a României este, practic, sufocată la sfârșit de săptămână în lunile iulie și august, agenții din teren nu fac față, nu pot fluidiza circulația între Pitești și Sibiu, unde, pe cea mai mare parte a traseului, drumul are o bandă pe sens, iar accidentele sunt numeroase și grave.

Măsurătorile de circulație din august 2021 arată valori de circulație specifice unei autostrăzi (și chiar aglomerată) pe DN 7 între Pitești și Râmnicu Vâlcea, cu peste 26.000 autovehicule/zi, respectiv 23.000 autovehicule pe Valea Oltului (Râmnicu Vâlcea – Veștem).

Dacă restricția va fi aplicată, cu excepția nopții, transportatorii de mărfuri sunt lăsați, practic, fără o rută alternativă utilă între Pitești și Sibiu, urmând să circule prin Ploiești – Cheia – Brașov (DN 1 A) și apoi pe DN 1 Brașov – Sibiu, pe DN 65 Pitești – Craiova și mai departe spre Timișoara – Arad sau să își programeze cursele în afara intervalului de restricție: vineri de la ora 18.00 la 22.00 și în cele două zile de weekend, sâmbătă și duminică, de la 06.00 la 22.00.

„Avȃnd în vedere blocajele rutiere care au loc pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea – Sibiu al DN7, precum și numărul foarte mare de accidente soldate cu victime care au loc pe acest sector, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vȃlcea, în urma analizelor realizate împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vȃlcea, a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Interne restricționarea  circulației vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea – Sibiu al DN7, în sezonul estival, în zilele de vineri, sȃmbătă și duminică. Inițiativa este susținută de Secretariatul General al Ministerului Afacerilor Interne. În urma consultării structurii teritoriale de poliție rutieră și a verificărilor efectuate, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Romȃne a constatat că pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea – Sibiu al DN7 valorile de trafic depășesc cu mult nivelul de serviciu al drumului, viteza de deplasare a vehiculelor fiind redusă indiferent de numărul de polițiștii implicați în activitatea de fluidizare a traficului rutier, principalele ambuteiaje fiind create de autovehiculele destinate transportului de mărfuri, acestea avȃnd o lungime mare și un demaraj lent. Drept urmare, Direcția Rutieră consideră oportună introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decȃt cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea – Sibiu al DN7, în zilele de vineri, sȃmbătă și duminică, în perioada 01 iulie – 31 august”, arată Ministerul Transporturilor.

DN 7 Pitești – Sibiu face parte din cea mai importantă rută comercială a României, culoar principal de tranzit spre Centrul și Vestul Europei atât pentru exporturile românești, în special Dacia, cât și pentru mărfurile internaționale în special din Turcia (doar pe la vama Giurgiu – Ruse intră zilnic peste 1.000 de camioane din Turcia, cele mai multe mergând spre Nădlac 2). Totodată, în sezonul estival, pe această rută circulă foarte mulți turiști europeni spre litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.

Cu excepția sezonului de iarnă, restricții de circulație pentru automarfare se aplică și pe autostrăzile din Ungaria, însă doar în zilele de duminică.

Foto: Lucrări de reparații pe Valea Oltului (Sursa: CNAIR)

Comentarii

  1. S-au inaugurat celelalte autostrazi.
    Folositi aplicatia waze.
    Mai sunt si dronele lui Grindeanu cu imagini de pe santierele din autostrazi!

  2. Nu au creier. Trebuie procedat ca în Anglia nu mai trebuie trecuți Carpații spre est cu mâncare și medicamente. Sa facă armata transport cu fiarele acelea vechi. A mai rămas transportul sa îl terminati cu prețul la motorina și RCA transportul e pe butuci. Bine ca plătim 150€ PE LUNA ROVIGNIETA. Sa va fie rușine

  3. O măsură bună. Vedeți în Ungaria vecina unde pe timpul verii se aplica restricții similare pe anumite tronsoane de drum. Singurile excepții de la regula ar trebui sa fie autocamioane care transporta animale vii.!

  4. Pai atuncea de ce sa mai platim rovignete?
    Incompetentilor nu sante ti in stare sa terminati o bucata de autostrada? Va mandriti anual ca deschideti un tronson de 2-3km de autostrada ,uita ti va in jur in celelalte tari cum sunt avansati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *