Guvernul va continua politicile ţintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitul comercial şi creşterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse româneşti fabricate şi procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de G4Food.
Acesta a vorbit despre deficit. Detalii AICI
„Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine”
„Mai există o problemă: accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine, la retaileri. Şi domnul ministru o să înceapă, de săptămâna viitoare, o discuţie cu toţi retailerii din România pe acest domeniu. Ştim cu toţii că mai avem încă o plafonare până în iunie, parcă până în 30 iunie, şi cred că este normal ca să începem acest demers din timp, dar şi cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marile lanţuri de desfacere. O să scoatem toată legislaţia europeană şi o să facem o comparaţie. O să ne uităm, iarăşi, pe Directivă, astfel încât, concurenţial, românii, cum este şi normal, să fie avantajaţi. (…) Am vorbit şi de menţinerea sistemului de licenţiere pentru importurile din Ucraina, pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică ţintită, astfel încât să reducem deficitul comercial şi românii să aibă acces la cât mai multe produse româneşti produse şi procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde, iarăşi, este un fenomen, în care se importă vrac şi doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurenţial neloial faţă de procesatorii din România”, a declarat Ciolacu.
Premierul a punctat şi necesitatea continuării programelor care vizează reducerea deficitului comercial la carnea de porc.
„O să continuăm şi cu popularea… şi ştim cu toţii că între deficitele cele mai mari este la carnea de porc. La carnea de pasăre, deja, am ajuns la 146%. Devenim unul dintre cei mai importanţi exportatori”, a declarat Ciolacu.