Ministrul Finanțelor: Guvernul a aprobat retragerea României din cele două bănci rusești

Redacția mai 25, 2022 0 comentarii
Banca Internațională de Investiții

Guvernul a aprobat astăzi două proiecte de legi privind retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc, Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), a declarat miercuri ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

„Respectăm angajamentul pe care ni le-am luat, de începere a demersurilor de retragere din aceste două bănci. Suntem în continuare în coordonare cu celelalte țări membre ale celor două instituții financiare. La ceea ce înseamnă BICE ne coordonăm cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, iar la BII ne coordonăm cu Cehia, Slovacia și Bulgaria. În toată această perioadă, în care Parlamentul va dezbate și va aproba aceste proiecte de legi, încep și negocierile de retragere”, a declarat ministrul.

Câciu a precizat, referitor la expunerea fondurilor de pensii la aceste bănci: „Românii nu au de ce să se teamă, fondurile de pensii cunosc această decizie de trei luni de zile și cred că prin negocierile pe care le vom purta, împreună, vor duce la neutralizarea impactului, în sensul de a nu pierde nimeni nimic”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat: „Este unul din motivele pentru care a existat această diferență de timp. România a fost printre primele state europene care au anunțat această decizie de a se retrage din aceste bănci rusești. Au existat discuții de ce nu s-a întâmplat acest lucru imediat după momentul anunțului, unul din motive este dorința statului român de a proteja interesele românilor, interesele entităților care erau conectate, chiar dacă era o expunere limitată. Ceea ce se dovedește că a fost corectă, pentru că acest timp a permis tuturor să se replieze și să protejeze expunerea pe care România ar fi avut-o în acest context”.

Întrebat dacă poate detalia în ce vor consta aceste negocieri, ministrul Finanțelor a refuzat.

Citește și: 

Ce impact financiar ar putea avea retragerea României din cele două bănci rusești în care este membră

Sursa foto: iib.int

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.