Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, despre propunerea de a face Pilonul 2 de pensii opțional: Amendamentul nu a urmat circuitul oficial. Un document care nu este oficial nu trebuie luat în seamă

Marcel Bolos Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat, marți, că amendamentul la pachetul de măsuri fiscale care elimină obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii nu a urmat circuitul oficial, iar un document care nu este oficial nu trebuie luat în seamă. El a spus că secretara de stat la Finanțe Daniela Pescaru, care ar fi propus acest amendament, nu avea competență să facă amendamente.

Amintim că deputatul liberal Florin Roman a declarat că autorul acestui amendament este Daniel Pescaru, secretar de stat de la Ministerul de Finanțe.

Marcel Boloș spune că amendamentul nu a fost oficial și nu a urmat circuitul oficial, deci „nu trebuie luat în seamă”.

„Nu a fost amendament oficial și cred că ar trebui vorbit cu dumneai (Daniela Pescaru, n.r.). Este o activitat pe care a desfășurat-o și pobabil are și o explicație pentru ea. Este un amendament oficial? Dacă ar fi fost un amendament oficial era înregistrat și urma procedura legală parlamentară. Eu nu am participat la discuție. Amendamentul nu a urmat circuitul oficial. Mai departe nu pot să comentez. Ce competență are doamna Pescaru să facă amendamente? Dacă era amendament oficial care începea să producă efecte juridice, mă luam după el. Dacă în urmă cu o lună argumentele au fost contra acestui demers, cum credeți că acesta s-a putut? Acum variantele ca să rezolvăm problema de deficit bugetar și de sustenabilitate financiară a României sunt diverse. Depind cele care sunt oficiale de cele care sunt neoficiale. (Întrebat dacă fondurile de pensii sunt afectate de propunere:) Cum să se întâmple așa ceva cu un act legal? Cum să fie afectate (persoanele, n.r.) de vreme ce este un amendament neoficial. Dacă în această variantă de timp în care am discutat de variante de rezolvare a problemei României, fiecare variantă a fost bagatelizată sau dusă în ridicol… Cum să ne luăm după un document care nu este oficial? Dacă nu este oficial cum să mă intereseze? Am suficiente probleme de rezolvat decât după aceste fițuici care nu sunt oficiale și nu au produs niciun efect”, a declarat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă ia în calcul să îşi dea demisia, Marcel Boloş a replicat scurt: „Pentru ce?”.

Chestionat mai departe dacă va demisiona, în cazul în care colegii îi cer acest lucru, pentru că amendamentul este de la Ministerul de Finanţe, ministrul liberal a spus: „Încă o dată, Boloş Marcel nu este parlamentar. Nu face amendamente la proiectele de legi. Nu am treabă cu aşa ceva. Ce ar trebui să fac eu?”.

Marcel Boloș a mai precizat că taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci va aduce 600 milioane de lei pe an la buget.

„Dacă vă aduceți aminte a fost 1% pe cifra de afaceri și aceasta a fost redefinită ulterior ca fiind cifră de afaceri bancară. Suma pe care o obțineam era suficient de mică încât să permită băncilor să aibă această creștere (a taxei, n.r.) de 2%. 600 milioane lei pe an se va strânge la buget”, a precizat el.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *