New York acuză ExxonMobil, BP și Shell de „înșelătorie” în ceea ce privește energiile curate

sonda exploatare petrol

Primăria orașului New York a depus plângere împotriva giganților petrolieri ExxonMobil, Royal Dutch Shell și BP, pe care îi acuză că „îșeală” consumatorii prin „exagerarea investițiilor în energii curate”, potrivit Le Figaro.

Plângerea de 97 de pagini acuză cele trei companii că „amplifică efectele pozitive asupra climatului” pentru produsele legate de gazul natural, de biocarburanți și de hidrogen. Cei trei giganți, alături de puternica federație profesională a sectorului API, mai sunt acuzați că „prezintă de manieră eronată” impactul climatic al energiilor fosile. A lupta împotriva schimbărilor climatice înseamnă și „a lupta împotriva unora dintre cele mai mari companii pentru publicitate mincinoasă și greenwashing”, spune primarul metropolei americane, Bill de Blasio, citat într-un comunicat.

Primăria a depus în ianuarie 2018 o plângere împotriva BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil și Shell pentru responsabilitățile pe care le poartă în schimbările climatice, o plângere resinsă în apel la începutul lui aprilie. Primăria New York a mai pierdut în 2019 un proces împotriva ExxonMobil, pe care o acuza că a înșelat investitorii după ce a pretins că integrează riscurile legate de înăsprirea legislației privind emisiile de gaze cu efect de seră în proiectele sale pe termen lung.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.