Panouri fotovoltaice pe aeroporturile din România. Guvernul acordă o finanțare nerambursabilă de 70 de milioane lei pentru montajul acestor panouri pe 17 aerodromuri

Aeroport Oradea Pista

O sumă de 70 de milioane lei provenită din vânzarea pe piețele internaționale a certificatelor de emisii de gaze de seră alocate României va fi acordată ca finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice în incinta aeroporturilor din România, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică. Banii vor fi acordați prin intermediu Ministerului Transporturilor și vor acoperi maximum 45% din costul acestor investiții. Beneficiarii schemei sunt administratorii aerodromurilor civile certificate din România – 17 în total, pe care pot fi efectuate zboruri după reguli de zbor instrumental.

„Se aprobă alocarea sumei de 70.000.000 lei… pentru finanțarea proiectelor. Finanțarea fiecărui proiect de investiții…se realizează în conformitate cu schema de ajutor de stat instituită prin prezenta hotărâre, în cuantum de până la 45% din costurile eligibile, prin alocații de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii“, se arată în nota de fundamentare.

Costurile eligibile legate de implementarea proiectului de investiții vor cuprinde: a) cheltuielile cu achiziția sistemului complet de panouri fotovoltaice; b) cheltuielile cu proiectarea, montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice; c) cheltuieli cu avize, taxe.

Măsura de ajutor de stat se aplică până la data de 31.12.2025. Plățile se pot efectua până la data de 30.06.2026.

Comentarii

  1. Nu se mai dezechilibreaza reteaua nationala de transport energie?

    Se dezechilibreaza doar cand vrea omul simplu sa-si faca ceva ce sa-i redea cat de cat libertatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *