Parteneriat între Comisia Europeană și o companie înființată de Bill Gates, pentru investiții de 820 de milioane de euro în tehnologii „curate”

Bill Gates

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miliardarul Bill Gates au anunțat miercuri un parteneriat între Comisie și Breakthrough Energy Catalyst, o companie a fondatorului Microsoft, prin care vor fi realizate investiții de până la 820 de milioane de euro, în perioada 2022-2026, în tehnologii „curate” care vor duce la o economie europeană neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Acest nou parteneriat intenționează să investească într-un portofoliu de proiecte europene cu impact ridicat, inițial în patru sectoare cu un potențial ridicat de a contribui la îndeplinirea ambițiilor economice și climatice ale Acordului verde european:

  • Hidrogen verde;
  • Combustibili de aviație sustenabili;
  • Captarea directă a aerului (proces de captare a dioxidului de carbon direct din aerul ambiant);
  • Depozitarea energiei pe termen lung.

Parteneriatul Comisia Europeană-Breakthrough Energy Catalyst va viza tehnologiile cu un potențial recunoscut de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar care sunt în prezent prea scumpe pentru a fi aplicate la scară largă și pentru a concura cu tehnologiile existente pe bază de combustibili fosili.

Parteneriatul între sectoarele public și privat va contribui la scăderea costurilor acestor tehnologii critice, accelerând preluarea și utilizarea acestora. Sprijinul va lua forma unor instrumente financiare și subvenții.

Finanțarea UE va veni din Horizon Europe și din Fondul de Inovare, în cadrul InvestEU. Programul Breakthrough Energy Catalyst va mobiliza capital privat echivalent și fonduri filantropice pentru a finanța proiectele selectate. Parteneriatul va fi, de asemenea, deschis investițiilor naționale ale statelor membre ale UE prin InvestEU sau la nivel de proiect.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Prin Green Deal, Europa vrea să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Și Europa are, de asemenea, marea oportunitate de a deveni continentul inovației climatice. Pentru aceasta, Comisia Europeană va mobiliza investiții masive în industrii noi și în transformare în următorul deceniu. Acesta este motivul pentru care mă bucur să ne unim forțele cu Breakthrough Energy. Parteneriatul nostru va sprijini întreprinderile și inovatorii din UE să profite de avantajele tehnologiilor de reducere a emisiilor și să creeze locuri de muncă de mâine.”

Bill Gates, fondatorul Breakthrough Energy, a declarat: „Decarbonizarea economiei globale este cea mai mare oportunitate de inovare pe care a văzut-o vreodată lumea. Europa va juca un rol critic, după ce a demonstrat un angajament timpuriu și consecvent față de climă și un leadership de lungă durată în știință, inginerie și tehnologie. Prin acest parteneriat, Europa va pune bazele solide pentru un viitor în care tehnologiile curate să fie fiabile, disponibile și accesibile pentru toți.”

Sursa foto: Facebook, Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *