Planul de relansare: Ungaria acuză un „șantaj” al Bruxellesului și afirmă că se poate lipsi de fondurile europene

viktor orban

Guvernul ungar a calificat marți drept „inacceptabil” ceea ce denumește „șantajul” Bruxellesului în privința validării planului său de relansare și a afirmat că se poate lipsi de fondurile europene alocate în acest sens, cu două zile înainte de sfârșitul termentului de revizuire acordat de Comisia Europeană, scrie Le Figaro.

„Da, ne putem lipsi” de fondurile europene, „avem destui bani pentru a lansa aceste proiecte” de relansare, a declarat ministrul ungar al Afaccerilor externe, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat AFP la Strasbourg (Franța). Examinarea planului ungar de relansare, transmis către Bruxelles în 12 mai, dar care se lovește de dezacorduri puternice legate de respectarea statului de drept, a fost prelungită până în 30 septembrie de către Comisia Europeană, care acuză în special o luptă insuficientă împotriva corupției și lipsa de independență a sistemului judiciar.

„Fără compromisuri”

Peter Szijjarto nu se așteaptă la o undă verde din partea Bruxellesului până joi. Potrivit acestuia, „dezbaterea nu este dacă planul de relansaare este bun sau nu”, blocajul fiind legat de adoptarea în iunie a unei legi acuzată că afectează drepturile persoanelor LGBT+, dar pe care guvernul lui Viktor Orban o prezintă ca un instrument de protejare a copiilor. „Utilizarea fondurilor europene ca un mijloc de șantaj pentru a promova schimbări politice este inacceptabilă”, a susținut Peter Szijjarto.

Dacă Bruxellesul decide sau nu să prelungească din nou intervalul de examinare a planului ungar, prin care Budapesta cere subvenții europene de 7,2 miliarde de euro, „nu cred că are nicio semnificație pentru că nu vom face niciun compromis în această chestiune”, a afirmat diplomatul ungar. Acesta a evidenția recenta majorare a ratingului datoriei ungare de către Moody’s și o „cerere enormă” pentru obligațiunile pe termen lung ale țării.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că nu poate preciza la acest stadiu „dacă ne îndreptăm spre un acord sau nu”.

sursa foto: Consiliul European

Comentarii

  1. Nu pot decat sa-l felicit pe V. Orban ! Tot inainte baiatule … Astept URGENTA iesire din UE a Hungariei si …. aderarea la “adunatura asiatica a lui Putin” ! Stiu ca iubesti si China comunista – dar e “cam” deparisor ! Asa ca aderarea …. mai pe urma !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *